Punctul pe i cu Radu Florea-Planul roșu
Publicat de RADU FLOREA, 24 martie 2016, 00:22
Planul roșu
Îngrijorare, stupoare, neputință. Cam acestea sunt cuvintele care zugrăvesc stările prin care trecem noi, populația Europei, în fața unei tragedii marca ISIS. Și nu oriunde, ci în inima instituțională a bătrânului continent. Cu toate că oriunde ar fi pierderea e greu de suportat. Pentru că mor oameni nevinovați și se scuză, acuzându-se, oficiali responsabili. Primminiștri, înalți reprezentanți europeni, șefi de țară.
E la fel și cu raportul despre tragedia din clubul bucureștean Colectiv. Corpul de control al premierului a descoperit că în incendiul din club s-a acționat alandala și cu întârziere. Că nu s-au aplicat, deși existau planuri de urgență, un plan roșu pentru astfel de situații urgente, de accidente colective, numai că acelea vizau dezastre aviatice sau pe cale ferată. La calea ferată nu are ce dezastru să se mai producă, cu viteza melcului și cu un public-călător pe cale de dispariție. De autorități necoordonate între ele ce să mai vorbim: buna coodonare s-a întâlnit numai la încasarea și distribuția cotidiană a șpăgii, cum era prin vămile din sud-vestul țării prin anii 90. E tot mai vizibilă starea de deficiență funcțională a instituțiilor. Până ieri, alaltăieri, spuneam că la noi ca la nimenea. De când cu atentatele de la Bruxelles, mi-e tot mai clar că degringolada birocratică a instituțiilor se întinde peste toată Europa.
Și nu îmi explic de ce. Acolo sunt bani de cheltuit pentru baza materială și pentru salarii. Șpaga nu orbește funcționarul ca în România, nu ridică un zid de inaccesibilitate în jurul acestuia așa cum s-a întâmplat la noi până la tragedia Colectiv.Când primarul Piedone zicea trufaș că e acoperit în hârtii ca hamsterul în cușcă. De atunci, ISU găsit țap ispășitor, a sărit în etxrema cealaltă. Acum suflă și-n iaurt. Să ne uităm numai la Arena Națională. Ne place chestia cu „unde-i lege nu-i tocmeală”, mai ales după ce ne frigem primii. Și mai apare ceva în raportul corpului de control al premierului, apar elementele de improvizație. Acestea ies la iveală în două situații: când nu ai baza materială necesară sau-și în cazurile grave, nici experiența, în lipsa bunei practice, măcar de exercițiu. E ca la bărcile de salvare din flota NAVROM din anii 80. Le peticeam cu șomoioage de cârpă dată cu vopsea până trecea controlul RNR și nu le lăsam la apă prea des în exercițiile de abandon, că acolo ar fi rămas.
Am zis și eu n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea