Punctul pe I cu Radu Florea-Pensii speciale și viață fără de moarte

Publicat de RADU FLOREA, 17 iunie 2015, 00:37
Pensii speciale și viață fără de moarte
Parlamentarii și-au asigurat bătrâneți liniștite și pensii fără de moarte.Adică speciale. Cu peste 300 de voturi pentru și nici jumătate din astea împotrivă și vreo două abțineri pentru procesul verbal de constatare- la concret, 303-124 a fost ieri, scorul în plenul parlamentului- pensiile speciale de mia de Euro și ceva pe lună au devenit obligatorii pentru toți cei care au trecut prin legislativul țării cu rost, și mai mult fără rost, precum lebăda pe ape.
Cei cu rost or fi și ei pe acolo dar nu încă nu ies la înaintare. Nu mă refer aici la simple luări de cuvânt și la talk-showuri televizate la ceas de seară pentru odihniți, ci la inițiative legislative care să schimbe ceva în bine pentru cei mulți din țara asta. Pe care cică, îi reprezintă. Pe cei mulți care au o pensie ce pornește de la 4oo de lei pe lună, adică de la nici o sută de Euro lunar, de zece ori mai puțin. Când un cadru universitar medical cu merite deosebite, care a făcut a salvat de la moarte sute de pacienți, burdușit cu experiență de zeci de ani la catedră, cu grade, doctorate luate și lucrări publicate, nu trece de 5000-6000 de lei salariu pe lună, ce pot să mai spun? Unde e echitatea, unde e dreptatea? Doar în mâinile celor care votează în parlament, pe bile. Ș-alea albe, ș-alea negre.
După ani de mandat în care au avut liber la decontat bani de hotel, papa, mașină de serviciu, smart-phone-uri, sume forfetare pentru neamurile de la birourile din teritoriu, indemnizații de ședință și diurnă de parlamentar, trebuia ceva care, la final de mandat, să le încununeze statutul discreționar și în bătaie de joc față de marea masă a celor care i-au votat și care își duc zilele de la o pensie la alta, sau de la o chenzină la următoarea.
Nu spun că funcționarii publici de rang înalt nu trebuie să aibă condiții pe măsură pentru desfășurarea activității, la noi și în lumea largă. Dar așa cum la cei mulți din popor, dările, facturile și veniturile se raportează la salariul și pensia minime pe economie, la coșul zilnic și la cursul leu-Euro, tot așa ar fi fost normal ca pensia de “ales al poporului” să se calculeze în funcție de cât a cotizat individul din salarii și alte venituri, plus un indice suplimentar pentru activitatea desfășurată în interesul colectiv, moderat de bunul simț pentru standardul de viață al românului majoritar. Până când aceste deziderate rămân doar în fază de proiect ca și autostrăzile, ar fi o chestie de bun simț ca alte inițiative să fie prioritățile acestei sesiuni parlamentare.
Am zis și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea