Punctul pe I cu Radu Florea-Noaptea e un sfetnic bun

Publicat de RADU FLOREA, 2 iulie 2015, 00:02
Noaptea e un sfetnic bun. Chiar și pentru greci
Marți spre miercuri noaptea, premierul guvernului elen, Alexis Tsipras, a trimis o scrisoare creditorilor internaționali, FMI, CE și BM. Probabil că pe răcoare, noaptea i-a fost sfetnic bun, devreme ce vocalul șef al executivului de stâmga de la Atena a căzut de acord cu toate condițiile impuse,- care sunt aceleași încă de săptămâna trecută- de către troika finanțelor internaționale care îi ține țara și poporul pe bani grei de trei ani de zile (323 de mld de Euro). Asta de la prima intrare în incapacitate tehnică de plată și de șase ani de când Grecia se află în criza care pune-sau era să pună- sub semnul întrebării întreaga construcție a spațiului comunitar! La ce bun tot acest tam-tam diplomatic? Păi nu văd decât o explicație. Ca să arate lumii și alegătorilor săi că FMI-ul, BM și CE sunt de vină. Că el a fost și este un grec ortodox și fudul, și că nu s-a abătut de la calea cea dreaptă. Asta încă rămâne de aflat duminică la referendumul populației care se va pronunța asupra direcției de urmat pentru țara lor. În UE sau în afara ei.
Răsfoind ieri, arhiva acestei rubrici, am dat peste ce scriam despre chestiunea greacă în 2011. Merită să urmăriți încă o dată materialul ca să ne dăm seama și noi ca popor că cine nu învață din greșelile trecutului, riscă să le repete. Scriam în 2011 pe 29 iunie, editorialul PPI intitulat :Grecia sub asediu…grecii ante portas!
” Precum Hannibal genera groază la porţile Romei aşa şi grecii de rând asediază de câteva zile porţile capitalei lor, Atena. Adică statul şi guvernul elen, pentru că nu mai suportă efectele măsurilor de austeritate. Taman pe când preşedintele elen vizitează Bucureştiul şi laudă aportul deloc neglijabil de 27 % al băncilor greceşti din România care ne-au ajutat să ieşim din recesiune.Criza însă e la cote tot mai înalte şi insuportabile în Grecia, la ea acasă. Toţi ochii Europei sunt întorşi către statul elen, fost cap de afiş în mai toate pliantele turistice occidentale. Astăzi, aflat sub iminenţa unui crash economic şi social care are şanse să debusoleze întreg spaţiul comunitar.
Şi efectele pentru noi ca ţară se simt fără tăgadă pentru că suntem aproape de spaţiul elen. În plus şi din considerente de ordin geografic şi socio-cultural, ca zonă a Balcanilor din sud-estul Europei. Şeful misiunii FMI în România Jeffrey Franks este de părere că situaţia din Grecia creşte prima de risc pentru România. Este vorba de costul de asigurare la restructurare, indicele CDS aferent României care a crescut în luna iunie de la 225 de puncte la un maxim de 283 de puncte, atins săptămâna trecută.Franks spune că asta ar putea face împrumuturile mai costisitoare, investiţiile şi consumul mai scumpe cum de fapt simţim şi noi că se întâmplă aproape zilnic, cu costul vieţii în România.
Creşterea acestui indice se întâmplă tocmai în miezul negocierilor cu FMI pentru prelungirea înţelegerii pentru acordul de tip preventiv de 3, 5 mld de Euro. Luni seara, FMI a decis să ne acorde a doua tranşă din împrumut în valoare de 481 de mil. de Eur, asta după o primă evaluare a acestei înţelegeri.Cu un ochi la atenienii care sunt de la începutul săptămânii în stradă şi cu celălalt la instabilitatea internă indusă de agenda publică a Cotrocenilor, nu îmi vine în minte decât vorba aceea:”Pe greci să nu-i crezi nici când îţi fac daruri”. Extrapolând, la Atena nu de daruri este acum vorba ci de întinderea curbei de sacrificiu la maximum. Şi când aceasta va plezni nu ştiu zău cine din jurul lor va scăpa neafectat de asta.”
Am zis şi eu, pe 29 iunie în 2011 …n-am dat cu parul!
comentariu de Radu Florea