Punctul pe I cu Radu Florea-Lanțul slăbiciunilor
Publicat de RADU FLOREA, 28 decembrie 2015, 00:48
Lanțul slăbiciunilor
Asistând pasiv la miruirea aleșilor care ne conduc cu tot felul de privilegii, guvernul Cioloș nu pare că ar vrea și nici că ar putea să se pună contra hotărârilor parlamentului. Cine îl împiedică, că doar e un guvern nepolitic, nu? Suntem la câteva zile o dată, în situații în care parlamentari penali fac legi în continuare, în folosul unor categorii de cetățeni aflați- vremelnic cu stea în frunte față de cei pe care îi reprezintă- în tot felul de sinecuri și legiferează, prin funcționarea instituției cheie a democrației, legislativul, tot felul de avantaje în așteptarea anului electoral care deja a început. Pensiile speciale pentru parlamentari sunt doar vârful de ultimă oră al aisbergului chetuielilor bugetare care vor arunca în aer deficitul bugetar la anul care vine. Indemnizațiile speciale pentru primari, viceprimari și șefi de consilii județene vin și ele din urmă, deși sâmbătă, cu o reacție întârziată probabil de spiritul milos al Crăciunului, guvernul a găsit de bun simț să sesizeze CCR în privința acestor privilegii țintite spre administrațiile din teritoriu. Care, să nu uităm sunt centri de putere locală strategic importanți în campanile electorale de tot felul de alegeri locale, parlamentare, prezidențiale.
La constituție zice că cele trei puteri ale statului de drept din România legislativă-parlamentul, executivă-guvernul și judecătorească-justiția, trebuie să conducă statul român în echilibru și pe principiul separației puterilor. Niciuna nu e deasupra celeilalte. De unde atunci această căciuleală a guvernului și a președinției în fața deciziilor parlamentarilor?
Să fie un calcul politic, al premierului și președintelui, care transcede perioada de tranziție? Abia la trei zile după scripturi, vorba psalmistului și după ce a fost beștelit de neoliberala Alina Gorghiu, premierul s-a hotărît într-un final de săptămînă când nația e amorțită de îndestularea tradițional-creștinească a mațului în dauna duhului, să atace la CCR legea cu pensiile primarilor. Cum de acceptă un guvern liber de orice influențe politice să gestioneze niște cheltuieli bugetare mărite ( măriri de salarii, pensii speciale…) fără identificarea surselor de venit? De ce subordonează executivul în loc să se afle pe același picior de egalitate constituțională cu legislativul?
Am întrebat și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea