Punctul pe I cu Radu Florea-Între ciocan și nicovală
Publicat de RADU FLOREA, 27 noiembrie 2015, 00:10
Între ciocan și nicovală
Așa se află guvernul tehnocrat în perspectiva bugetului pe anul care vine. În maximum două săptămîni acesta, bugetul de stat, trebuie lansat la apă cu tot cu bruma de dezbatere publică pe care o poate avea după publicarea pe siteul ministerului de finanțe. Când va ajunge acolo. Între ciocan și nicovală, de fapt, se traduce între măsurile populiste inițiate de guvernarea Ponta de reducerea taxelor de tot felul, mărirea salariilor de la stat și până la așteptările străzii care a cerut schimbare totală de la bază la vârf cu începere de la cap. De unde și peștele se împute, nu-i așa?
Aici e baiul. La cap, pentru că inițial, premierul interimar a declarat că va păstra ce a fost bun în măsurile luate de guvernarea anterioară. Nu ar rfi asta o problem, atâta doar că acele măsuri s-au bazat pe tăierea banilor pentru investițiile directe și majore. Excedentul creat prin necheltuire s-a dus către măririle și ele necesare, dealtfel- indubitabil, Ioane!, vorba lui Maria- pentru toți românii muncitori pe nasturi din țara asta. Numai că dând pomeni în an electoral și reducând încasările pe termen lung, n-ai cum să nu intri pe deficit, cum arată într-o analiză detaliată pe hotnews.ro, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, despre politica fiscală pe 2016.
Între ciocan și nicovală, guvernul Cioloș nu-și va permite inacțiunea căci va compromite ideea de technocrat în societate. Acțiunea nici ea nu se simte prea bine, vorba altui personaj de banc mioritic, de vreme ce abordarea de stânga în ce privește cheltuielile (să dăm la toți cât cuprinde) și de dreapta în ceea ce privește veniturile (relaxarea fiscală ca măsură liberală) n-au cum să funcționeze la pachet decît în stilul “hăis și cea”!Dacă- la aceste considerații pe larg fundamentate de consilierul de politică monetară al guvernatorului BNR Mugur Isărescu- adăugăm realitatea geopolitică și geostrategică din jurul nostru, tensionată, imprevizibilă și instabilă de la o oră la alta, este evident că avem nevoie în 2016, de creșterea cheltuielilor de apărare a țării ca de aer.
Și dacă nu uităm că acest guvern e numai interimar pînă la anul pe vremea asta, un an economic traversat de două campanii electorale, a aștepta minuni de la niște oameni- fie ei și foarte buni specialiști- în buna guvernare a unui stat și a unei economii constant devalizate în 25 de ani de grupuri de interese personale și de partid, atunci mie unul, mi se pare o performanță faptul că încă nu am făcut singuri implozie, de bine ce ne-am furat unii altora căciula.
Am zis și eu, n-am dat cu parul…