Punctul pe I cu Radu Florea- Însănătoșirea fiscală
Publicat de RADU FLOREA, 10 august 2015, 00:45
Însănătoșirea fiscală a patriei
Greu cu ea. Pentru că dacă intenția e salutară, ofensiva ANAF țintită către marile averi dobândite ilegal se bazează pe o lege proastă, cel puțin așa zic consultanți fiscali, citați de gândul.info. Nu e doar problema perioadei de referință- de ce între 2011-2013, de ce nu mai dinainte?- ci și faptul că inspectorii fiscali nu au cum să știe câți bani aveau în 2011 cei ajunși astăzi pe lista neagră de control. În termeni de specialitate, e vorba de patrimoniul de referință la data de la care se fac controalele. Ar fi vorba de aproape 8000 de persoane din categoria PFRF, persoane fizice cu risc fiscal, care nu și-ar fi declarat anual câte un million de lei între anii 2011-2013.
Pe ce bază devin suspecți aproape 8000 de români când nu se știe de la ce gaură fiscală pleacă fiecare? E greu de știut câți bani aveau cei verificați la începutul perioadei de control, spune consultantul fiscal Gabriel Biriș. Instrumentele fiscului fac normativul greu aplicabil iar asta deja deschide portițe la interpretari și inevitabile abuzuri, avertizează sursa citată de gândul.info.
Trebuie spus că ANAF a pornit de la un total de 14,3 mil. de români plătitori de taxe și impozite. Din aceștia, după primele filtre de care vorbeam vinerea trecută, au rămas în ciurul suspecților trei sute de mii. Pentru că au împrumutat firme cu peste 200 de mii de lei ori și-au cumpărat case de peste 70.000 de Euro și mașini mai scumpe de 25 de mii de Euro. Așa au rezultat 7879 de români numai buni de luat la puricat de ANAF. Cu cinci cazuri pe cap de inspector fiscal, la o schemă nouă de 100 de posturi din care doar 60 sunt deocamdată ocupate, treaba se anunță una mare, de tot. Cert este că e nedrept să-i bagi pe toți în aceeași oală, de suspecți la grămadă, când unii sunt vizibili cu ochiul liber după ce destinații exotice de lux preferă în concediu, pe ce iahturi plutesc și în ce piscine se scaldă, nemaivorbind de merțane, gipane și mai nou Ferrari cu turnulețe?! Ca orice lege aplicată în România, probabil că situația se va roda din mers deși au durat vreo doi trei ani pregătirile, dar așa știm noi să facem treabă.
Zic și eu, că dau cu parul…
comentariu de Radu Florea