Punctul pe I cu Radu Florea-Immigrant Song, partea a doua
Publicat de RADU FLOREA, 20 aprilie 2016, 00:39
Immigrant Song- partea a doua
După furtunosul an trecut, simt cum bătrânul continent se clatină precum o barcă de salvare de care atârnă prea mulți disperați care, migrând spre Europa, caută să se salveze, înclinând-o într-un bord sau altul. Dacă o vor răsturna asta rămâne de văzut. Aceasta e faza în care se află astăzi sociologic vorbind, UE. Pe ideea aceasta vă recomand studiul Populatia Uniunii Europene si migratia de Vasile Ghețău, dir. Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, îl găsiți pe Contributors.ro.
„Resursele interne sunt pe sfârșite”! Când spune asta cu argumente, domnul Vasile Ghețău se referă îndeobște la populația Europei aptă de muncă, una din concluziile reyultate din studierea și analiza raportului dintre sporul natural și balanța imigrație-emigrație în statele UE, rata migrației nete.Din 1990 -2014, migrația netă însumată de Franța, Germania, Italia și Marea Britanie( țări care dau două treimi din poulația totală a celor 28 de stateUE), a fost de 15 milioane de persoane în condițiile în care creșterea pe cale naturală a fost de numai 5 milioane de persoane. Adăugând datele pentru Spania, ajungem la o migrație netă de 21 de milioane și un spor natural de numai 6 milioane. Caracetrul unic al valului de migrație din 2015 constă în rapiditatea și anvergura lui, în geografia de destinație, în regulile și mecanismele declanșatoare și, nu în ultimul rând, în diferențele culturale dintre migranți și populațiile europene cu care s-au întâlnit.
Nu e o întâmplare starea de expectativă instalată la Bruxelles, după reacțiile diverse ale țărilor expuse pe coridorul de migrație: de la entuziasm, circumspecție și până la ridicarea de garduri de sârmă ghimpată. Studiul încearcă o estimare până în 2050 a ceea ce se va întâmpla în continuare în spațiul european. Când e vorba de peste un milion de migranți într-un singur an- arată Vasile Ghețău- această mișcare umană va amprenta, cu siguranță, demografia țărilor europene și evoluțiile sociale viitoare de pe bătrânul continent.Probabil că nu degeaba a ajuns să i se spună așa…
Am zis și eu, n-am dat cu parul!
comentariu de Radu Florea