[VIDEO] Punctul pe I cu Radu Florea- Hellvig, yes or no?
Publicat de RADU FLOREA, 3 martie 2015, 00:35 / actualizat: 3 martie 2015, 10:37
Hellvig, yes or no?
După tergiversarea parlamentarilor social-democrați de săptămâna trecută, a votului final în plenul parlamentului, pentru noul șef al SRI, ieri s-au numărat toți aleșii duși la lucru în sala mare, adică în ședința celor două camere ale legislativului. Eduard Hellvig, fost europarlamentar liberal propus de președintele României la conducerea SRI, a primit votul favorabil al majorității covârșitoare a colegilor săi, cu 498 de voturi pentru și numai 15 împotrivă. Asta după ce la începutul ședinței comune, prezența inițială era de vreo 420 de suflete din totalul de aproape 560 de aleși ai neamului.Dar sms-urile au curs, apelurile pe coridoare de asemenea, și s-a făcut de un cvorum pe cinste, ca la oră deschisă… la școală!?
Scorul, impresionant pentru Hellvig, a fost oarecum previzibil din imaginile transmise în direct pe durata votului de TVRnews, unde am văzut că, practic, n-a fost parlamentar care să nu dea mâna cu viitorul director al SRI , după ce fiecare trecea mai întâi pe la urnă pentru votul secret. Acum, nu știu zău dacă să se pună bine cu viitorul șef al siguranței naționale cu un rol tot mai pe față în căsăpirea penalilor patriei chiar și din legislativ, sau dacă o făceau numai din bună creștere de partid și de grup parlamentar!
Combaterea corupției și consolidarea capacității de apărare a siguranței naționale au fost primele două porunci enunțate, după care se va lua noul director SRI, Eduard Hellvig. Prima poruncă- quod erat demonstrandum,vorba latinului- e la zi cu dosariada baronilor de neam și țară trecuți prin sita filajelor și a interceptărilor de tot felul, de la SRI la DNA și înapoi. A doua, confirmată întâmplător sau nu astăzi, tocmai de iminența primului CSAT din acest an prezidat de Klaus Iohannis, iată, cu șeful SRI la dreapta tatălui -consolidarea capacității de apărare a siguranței naționale- vine într-un context internațional tensionat, tulbure de tot. Nu doar aproape de noi, la granița de nord-est a României, în Ucraina, ci și un pic mai departe în Orientul Mijlociu, acolo unde sadicele demonstrații de forță ale Statului Islamic- autoproclamatul califat al fundamentaliștilor musulmani- bagă groaza în toată lumea creștină.
Fostul director al SRI, George Maior, plecat cu demisie pe finalul anului trecut, a simțit impulsul să-i dea niște teme de casă noului succesor, într-o scrisoare deschisă, prin care să îi ceară acestuia dacă va fi votat- ceea ce s-a și întâmplat- să mențină independența politică a serviciului și să nu renunțe la parteneriatul strategic cu americanii, principalul aliat în zona de informații al statului român. Nu știu cine s-ar mai gândi la așa ceva astăzi, în condițiile în care am pornit la drum pro-vest nu de ieri de azi, iar axa Bruxelles-Washington- cu oprire parafată și la Berlin, de săptămâna trecută- e una consfințită și asumată prin toate tratatele euroatlantice, cu mult înainte ca Rusia să se trezească supărată pe lume și cu fața la perete?!
Cert este că vor trece câteva luni bune, poate chiar și o jumătate de an, răstimp necesar ca noul director al SRI să se obișnuiască cu oamenii sistemului și cu fișa postului. Iar apoi, să înceapă să și pună în practică ceeea ce ieri, și-a propus de la tribuna parlamentului. Totul e ca și conjunctura din afara țării să-i lase timp pentru așa ceva…
Am zis și eu, n-am dat cu parul!
comentariu de Radu Florea