Punctul pe I cu Radu Florea-Eu cu cine votez
Publicat de RADU FLOREA, 3 iunie 2016, 00:03
Eu cu cine votez
Dilema cetateanului turmentat al lui Caragiale e mai de actualitate ca niciodata, in acesti 27 de ani de la caderea regimului dictatorial al lui Nicolae Ceausescu. Dupa alti citiva Escu perindati pe la fruntea tarii si a statului roman, suntem, ca alegatori, in situatia unica de a realiza ca s-a epuizat stocul de optiuni politice pentru tara. La virful puterii parlamentare si legislative am avut oameni de toate directiile si doctrinele, cel putin pe hartie. De la stinga la dreapta si inapoi, toate modelele politicii de Dimbovita s-au exersat pe rabdarea si sperantele contribuabilului roman. Bun de manipulat si abuzat, taxat la greu ca sa sustina un sistem corupt pina in maduva. Un sistem care a capusat resurse nationale vitale si un stat de drept fragil. Dar greoi si costisitor, perfect ca si perdea pentru exersarea si raspindirea relatiilor clientelare de partid, a celor de cumetrie si a intereselor de grup. In spatele politicului, baieti destepti alaturi de ministri si premieri au privatizat si vindut tara la straini, dind-o de gratis sau la leu tuturor celor care au intuit ce vaca buna de muls poate fi Romania, ce piata de consum, de experimente alimentare si de alta natura!
Bruma de crestere economica a fost si este posibila doar printr-un sistem de taxe si de impozite stufos si descurajant pentru investitii de mare calibru. In continuare se ia de la cei buni si mai putin de la rau–platnici, de la persoane fizice si pina la cele juridice, de la bugetar si pina la privat. Se impoziteaza la greu munca si traiul decent. Se incurajeaza nemunca printr-o asistenta sociala absurda sau chiar inutila pe alocuri, cu siguranta insuficienta in sectoare vitale precum sanatatea si educatia.
Populatia, descurajata si imbatrinita, asista la exodul populatiei active catre tari cu o economie stabila din vest, cu o predictibilitate a viitorului pentru ei si familiile lor. Cruciada anticoruptie dezvaluie zilnic dosare tenebroase care nu stii unde duc si cum se va acoperi gaura data statului, inca se cauta vinovati de la revolutie si mineriade pina la dezinfectanti diluati de zece ori si experimente cu medicamente neautorizate. Cei multi au fost mereu cobai pentru experimentele celor putini care detin puterea. Strada da mereu semnale- de avarie si de lehamite- presa la fel unui esichier politic expirat incapabil sa se reinventeze. A dovedit-o campania pentru locale. Cu mici exceptii, am vazut aceleasi fete si promisiun sub alte sigle si logouri. Rezultatele de duminica vor fi radiografia alegerile parlamentare din toamna. Alegatorii trebuie sa nu se mai plinga de starea de lucruri ci sa mearga la vot. In ultimul sfert de secol am avut alesii pe care i-am meritat. Ei au fost emanatii.
Unde ne-au adus? Asta se vede cu ochiul liber. Schimbarea modului de a face politica in Romania nu se va produce stind in fotoliu la televizor.
Am zis si eu, n-am dat cu parul…
un comentariu de Radu Florea