Punctul pe I cu Radu Florea-Do not try this at home
Publicat de RADU FLOREA, 31 iulie 2015, 00:02
“Do not try this at home”
Nu încercați asta acasă, așa sună avertismentele din genul de documentare TV cu experiențe la limita siguranței celor implicați. Acolo, cu tot felul de salvatori în spate, realizatorul experimentului își testează limitele, ca noi cei de acasă, din fotoliu, să cădem pe spate de atâta curaj și să-i facem audiență.Tipul acesta de abordare îl are și premierul grec Alexis Tsipras. Grecia a ajuns studiu de caz pentru țările din jur de spre cum să nu faci ce face grecul la el acasă. De aceea, eu zic că merită urmărită cu maximum de interes evoluția/involuția situației din Grecia, chiar și de pe plajele lor exotice de la Mediterană, câtă vreme nu te ia pe sus de sub umbrelă vreun protestatar supărat pe lume.
Așa se face că premierul țifraș, după vorbă după port și tare mândru că e grec, cheamă duminică la urne pe conaționalii de partid, pentru un nou referendum de astă dată, intern. E convenabil să pasezi decizia după ce te-ai umflat în pene electoral, lăsând poporul să decidă cum se pune, de-a lungul sau de-a latul, față de finanțele străine care le creditează de ani de zile, mofturile. Că de beștelit oricum nu scapă, asta ca să fiu elegant în exprimare, nu ca baciul de la stână.Duminică, grecii de partid sunt așteptați în agora să decidă dacă vor sau nu măsurile de austeritate convenite prin acordul guvernului de la Atena cu FMI, BCE și UE. După ce, Tsipras a evocat măsuri dificile impuse de troika financiară internațională într-un discurs pe care l-a ținut în fața a 200 de membri ai comitetului central al partidului de extremă stînga pe care îl conduce, Syriza.
„Oricine vrea un alt guvern sau un alt premier trebuie să spună. Cei care cred că acesta este cel mai prost memorandum convenit cu creditorii trebuie să ne spună”, a adăugat Tsipras. Informația am preluat-o de pe siteul de știri mediafax.ro.Există o facțiune din partidul său care se opune memorandumului încheiat de partea elenă pe 13 iulie cu creditorii internaționali deși acest acord permite Greciei rămânerea în zona Euro și nu numai. Pachetul de măsuri asigură statului elen restructurarea datoriilor și finanțarea pe termen mediu cu 86 de mld de Euro. Sigur că banii ăștia se adună la datoria totală care astfel însumează 320 de mld de Euro. Din care 65% sunt către țările din zona Euro și FMI iar 8,7% către BCE.
Tehnic se zice, că țara lui Tsipras este în incapacitate de plată, practic, eu văd că e în capacitate maximă chiar, să primească bani în continuare numai să nu pună în pericol zona Euro și UE.Părțile știu asta și aici e mersul pe sârmă al premierului din categoria “zicem ca ei, facem ca noi” care a propus, deloc întâmplător, și organizarea unui congres în septembrie pentru noua strategie guvernamentală. Dar pentru asta vrea ca gealații din partid, ș-ăia buni ș-ăia răi cu el, să își asume responsabilitatea. Parcă seamănă cu ceva din politica dâmbovițeană a zilei, sau mi se pare mie?! Nu din întîmplare și de când lumea… este vorba aceea: la clătite înainte, la război înapoi!
Am zis și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea