Punctul pe I cu Radu Florea-De ce să citim etichete?
Publicat de RADU FLOREA, 29 septembrie 2015, 00:07
Siguranța alimentară sau de ce să citim etichete? (obiectiv ONU dezvoltare durabilă 2030, Radio Everyone, RRomânia)
Știu că suntem mulți pe o planetă tot mai aglomerată.O dată și jumătate suntem pe plus ca pământeni față de ce resurse are Terra, am aflat asta anul trecut sau acum doi ani, dintr-un documentar de televiziune. Realitatea e că la toți ni se face zilnic și la câteva ore o dată, foame. Prin urmare, trebuie să mâncăm ceva ca să mergem mai departe, dar chiar orice? Păi nu prea, dacă alegerea ne aparține. Unii, loviți de soartă, n-au de ales și mănîncă din gunoaie în timp ce alții care au de unde alege, aleg prost pentru că sunt în necunoștință de cauză.
Era într-un film, o secvență cu nu știu ce detectiv care căuta în gunoiul suspecților, ca să afle date despre cine sunt aceștia. Într-adevăr suntem și ceea ce mâncăm, nu doar ceea ce îmbrăcăm, vorbim sau cu cine ne împrietenim.
Siguranța alimentară trebuie să ne-o „asigurăm” în primul rând, pe cont propriu. Vreau să spun că dacă nu toți avem condiții și timp pentru un pic de agricultură de subzistență în fundul grădinii, atunci măcar să ne alocăm timp ca să citim atent ce scrie pe ambalajele alimentelor pe care le punem în coș. Nu va fi decât în înteresul nostru. Suntem prea mulți pe pământ pentru ca toate alimentele care ni se oferă pe un raft de mall sau pe o tarabă de piață să fie, biologic vorbind, organice, crescute bio, eco, sănătos, natural. A intrat timpul la apă și producătorii de tot felul nu mai au vreme de așa ceva, ca să hrănească pe toată lumea. Nici așa nu le iese, cu toate chimicalele, sintezele și încuscririle alimentare din farfurie. Pentru că unii n-au în continuare ce pune în ea.
Am zis și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea