Punctul pe I cu Radu Florea-Codul relaxării fiscale
Publicat de RADU FLOREA, 31 martie 2015, 00:45
Codul relaxării fiscale…
Este discutabilă oportunitatea unei relaxări fiscale de asemenea proporții. Așa stă scris în avizul negativ al Consiliului Fiscal dat propunerii de modificare a Codului fiscal după cum vrea guvernul Ponta. Proiectul noului Cod fiscal și cel al Codului de procedură fiscală au fost aprobate miercurea trecută de executiv.
Care zice că dacă e de unde, atunci hai să tăiem taxe și impozite! Păi cum să nu placă ideea omului și investitorului de rând!? Chestia e să și devină realitate. Pentru asta trebuie bine fundamentată. În lumea finanțelor, la chestia asta cu transformarea visului în realitate, îi zice fezabilitate, sustenabilitate, adică ceva ce se bazează pe date concrete, reale din teren care susțin cifrele de pe hârtie. Deocamdată, în calculele guvernului făcute cică de trei ani încoace de vreo o sută de economiști, văd numai planuri optimiste pe modelul marilor proiecte din 2012, lamentabil eșuate ale fostului ministru al autostrăzilor cu carioca pe hârtie, Dan Șova. Aflat astăzi în vizorul justiției, deși a fost salvat o dată pe modelul de milostenie creștin-parlamentară al miruirii divine lansat de Varujan Vosganian.
Cine nu și-ar dori relaxare fiscală, problema e de unde și până unde? Chestia e că acest organism independent, Consiliul fiscal, e înființat în baza legii responsabilității fiscal-bugetare și compus din “tătici” ai finanțelor macroeconomice, cinci la număr și numiți pe nouă ani printr-o hotărâre de parlament. Asta după ce au fost propuși de Academia Română. Deci, cine-i fantezist în chestia asta cu relaxarea fiscală pînă în pânzele albe, adică taman pe când am intra în zona Euro prin 2019, tot pe hîrtie? Guvernul, cu finanțiștii lui de partid sau Consiliul fiscal, cu patalama de la academie și parlament?
E dilema dimineții, astăzi la PPI. Dar iată și cîteva din ambițioasele cifre ale noului cod fiscal considerate nesustenabile de consiliul fiscal: reducerea TVA pentru toate bunurile și serviciile (de la 24%) la 20% începând de la anul care vine și până la 18% din 2018; extinderea, tot de anul viitor, a listei produselor de bază cu TVA redus la 9%, mergând de la carne, pește, ouă, păsări vii, fructe și legume până la accesul la evenimente sportive; reducerea cotei de impozit pe profit și pe venit de la 16 la 14 % începînd din 2019. Eliminarea impozitului pe dividende și revenirea accizei la motorină și benzine (Nu era bine unde a fost?! Că am gonit transportatorii de la pompă…!), reașezarea ei la alcool și produse alcoolice de la 1 ian. 2016. Guvernul nu e numai lapte și miere, de vreme ce intenționează să introducă și taxarea inversă pt livrarea de clădiri, părți din acestea și terenuri de orice fel, impozite diferențiate pt microîntreprinderi funcție de numărul de salariați dar și majorarea pragurilor de încadrare la microîntreprinderi de la 75000 de Euro în 2017, 85 de mii și chiar suta de mii de Euro din 2019. Contribuțiile sociale la angajator și angajat nu mai scad decât de la 1 ian.2018, nu cum era prevăzut inițial, de la 1 ian.2017.
Lista continuă iar deficitele calculate de consiliul fiscal ne-ar duce la peste 3% din PIB, în timp ce deficitul structural va ajunge la nivelul anului 2010. Și uite cum ne întoarcem de unde a plecat?!
Da’… am zis și eu, n-am dat cu parul!
comentariu de Radu Florea