Punctul pe I cu Radu Florea-Care presă, care libertate?

Publicat de RADU FLOREA, 4 mai 2015, 00:41
De Ziua libertății presei…care presă, care libertate?!
“Lăsați presa să prospere” a fost sloganul zilei de ieri. Dincolo de mesajele firești ca-n orice zi națională, mondială când se numără ani, victime sau eroi ai respectivei zile- se comemorează sau se serbează evenimentul declanșator al respectivului fenomen, gest, luare de atitudine. În teren, la firul ierbii, situațiile se abat mult de la regula trasată în platforme și communicate oficiale. Iar dezideratele asumate declarativ nu mai trec de efectul unui limbaj de lemn specific fiecărei situații. Așa și cu presa. Aflăm zilnic din mass-media despre abuzuri, manipulări, dezinformări, ca și despre lucruri bune, dezvăluiri de corupți și penali de toate gradele ca și de campanii umanitare,sociale de marele interes, cel public, al majorității tăcute și obișnuite să ia viața cu bune și cu rele.
Dincolo de mesajele formale ale șefului statului și premierului, mi-a plăcut punctul ochit al Alinei Gorghiu, vicepreședintele a ceea ce vrea să fie noul PNL, în tandem cu fostul PDL. Dar cine-i mai crede? Revenind la mesajul doamnei Alina Gorghiu de ziua presarilor români, liberala a punctat: dacă presa e independentă și prosperă financiar, atunci poate lupta pentru propria-i integritate.Iată ceva la obiect. Principalele organe de presă au însă dependență de ochiul dracului și de aici obligația de a pune tunurile pe cine le dictează patronul. Așa că adios, integritate. În rest, se renovează periodic fațada respectivului organ sau instituție media ca la clădiri, bașca un pic de fond de ten sau de cremă antirid ca la manechine și aparența de podium e salvată. Pe termen scurt, asta chiar ține. Pe termen lung nu se simte nimic sau prea puțin la capitolul cu rolul public al presei. De sănătate socială, de răspunderea de a cimenta valori morale colective și chiar individuale pe ici, pe colo…de culturalizare autentică, ce să mai vorbim?!
Câte gazete, platforme on-line, radiouri sau televiziuni o mai fac azi în România? Câte se pot susține financiar asumîndu-și doar principii altruiste, făcând ceea ce nu mai face familia sau școala și asta din motive obiective specifice? Da, avem o presă liberă în România dar cui folosește asta? Este, după mine, întrebarea de căpătâi nu doar a unei zile de calendar ONU sau altă organizație scrisă cu majuscule…într-un fel e ca și cu fondurile europene: degeaba avem la dispoziție miliarde de Euro dacă nu ne știm folosi de ele…
Am zis și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea