Punctul pe I cu Radu Florea-Bacșișul,încotro…?
Publicat de RADU FLOREA, 27 aprilie 2015, 00:36 / actualizat: 27 aprilie 2015, 10:15
De la 1 mai, bacșișul va avea un loc al lui. Nu, nu în buzunarul chelnerului pentru bună purtare. Ci pe bonul fiscal de consumație. Dacă va fi unul câștigător pentru omul muncitor din industria de consum la terasă, masă, măsuță ori tejghea de restaurant,hotel, bar, cârciumă sau făgădău, asta rămâne de verificat de la 1 mai încolo.
Pe vremurile roșii era un întîi Mai muncitoresc. Cinsteam, că vream că nu asta, munca. Prin bacșiș, noi clienții, cinsteam suplimentar eficiența și buna purtare a celui, celei, care ne servea la masă, altundeva decît acasă. Impozitarea acestui venit care, de vineri încolo, nu mai e sigur că de pe nota de plată va ajunge la cel cui vreau să îl dau- eu,clientul- face parte tot din măsurile guvernului de a taxa tot ce mișcă. Practic, bacșișul se va transforma într-o taxă!?
De pe bon, notă sau ce-o fi, ori separat dar cu parafă, va ajunge cel mult la angajator iar nu la angajatul care, în lumea asta a “ospitalierilor” e plătit așa cum știm, pe supraviețuire. O să vedem aceeași promptitudine a servirii cu bacșișul trecut pe bon sau dacă nu o să ne simțim bine, ne vom muta cum se spune, la …altă masă, chiar altă cârciumă? Și asta e valabil la frizerie, spălătorie, instalator, curier, șamd. Știu, în localurile din vest bacșișul e trecut pe bonuri parcă dintotdeauna. Dar la noi aici în țară, nu ne comportăm ca afară, în multe privințe. Și din varii motive. Părerea mea e că în lipsa unor salarii motivante pentru chelneri și cei din servicii, turism, scoaterea bacșișului la vedere mâine, poimâine și pe bonul fiscal nu-l va face pe cel din urmă, automat câștigător. Nici pe chelner nici pe patronul său. Iar pe statul român că asta e intenția, rămâne de văzut.
Am zis și eu că n-am dat cu paharul, pardon , cu parul…
comentariu de Radu Florea