Punctul pe I cu Radu Florea-Apa, ce facem ca să ajungă la toți?
Publicat de RADU FLOREA, 14 octombrie 2015, 00:06
Apa, o resursă epuizabilă- ce facem ca să ajungă la toată lumea?
Chiar așa, ce facem cu apa când n-o să mai ajungă la toți? O înmulțim precum Isus vinul de la nunta din Cana Galileii? Ar fi o soluție, dar ne lipsește un salvator modern, în rândul cu vremurile și cu consumul actual de apă de pe planetă. Că e o resursă epuizabilă, de asta ne convingem în fiecare vară caniculară cînd se mai deșertifică un pic în plus Câmpia Romînă, că de pozele cu somalezi cărora le crapă pămîntul sub picioare, nu se mai miră nimeni. E periculos să ne obișnuim cu răul pe toate fețele lui, sfârșim prin a crede că așa e de când lumea și că nu e nimic de făcut. Până într-o zi , când Doamne ferește, nici lumea în sine nu va mai fi.
Pe bune, nu mai e de glumă nici cu apa noastră cea de toate zilele, nu doar cu aerul și pădurile. Dacă pâinea tot am reușit s-o înmulțim cu Euri, de ce n-am încerca și cu apa? Asta ar fi o invenție. Până atunci însă, obiectivele ONU 2030 de dezvoltare durabilă vizează și apa la fel de importantă ca aerul. De aceea grija de apa pe care încă o primim la robinet sau în PET-uri la mall, din izvoare de munte sau lacuri de acumulare, ar trebui să ne preocupe pe toți.
E demonetizată faza cu țara noastră bogată în toate, cu ape, lacuri și mare. Dacă încă de bine de rău, ploile de toamnă mai hrănesc un sol deficitar după secetele verilor din ultimul sfert de secol, salvând ce se poate salva măcar pentru culturile de toamnă, apa de consum e resursa pe care noi o mai putem economisi. Totul este ca și în cazul celorlalte provocări planetare, individul din noi să nu rămână pasiv.
Am zis și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea