Punctul pe I cu Radu Florea-Ai carte… mai ai parte?!
Publicat de RADU FLOREA, 5 iunie 2015, 00:34
Ai carte… mai ai parte?!
Un adevărat regal al cuvântului scris și al ideilor circulate în spațiul public, Bookfest a început de ieri, la Tg.Mureș, este cea de-a doua ediție. Defilează, pentru al doilea an consecutiv, edituri emblemă din țară cu oferta de sărbătoare, c-așa-i în zi de târg.Trebuie să te lauzi cu ce-ai mai bun dar și să faci niscaiva reduceri ca să vinzi, să atragi clienți, în cazul de față, cititori. De care are nevoie mare țara asta. De douăzecișicinci de ani, manipularea populației a fost posibilă, încă din anii 90 sub egida sintagmei cu lămpaș “moarte intelectualilor”, pe seama needucării și a neinformării, apoi a venit dezinformarea!
“Noi muncim, nu gândim!”- a fost o altă crevasă social care scinda legătura ce mai rămăsese între muncitorii și intelectualitatea dinainte de 1989. Aceste secționări dure au afectat pe termen lung inclusiv educația pro-carte, pro-instrucție prin lectură a multora dintre noi. Nu doar respectul față de cei care își câștigă pâinea din scris, vorbit, citit. De cîțiva ani se constată, și editurile constată asta prin evenimente, tîrguri și promoții, că lumea a început din nou să pună mâna pe carte. Am fost anul trecut la prima ediție Bookfest de la Tg.Mureș în fiecare zi, a fost puzderie de lume. Era înghesuială la promoții ca și la aparițiile editoriale ale anului la fel, lumă multă și la dezbateri, lansări de carte ca și la spectacolele care însoțeau regalul cărții românești și străine, pentru că a fost loc și de așa ceva.
Toată copilăria am fost crescut, dat la școală și educat sub îndemnul lui “Ai carte, ai parte”! Societatea românească, previzibilă în anii 70-80 ca traiectorii individuale, în sensul că nu prea aveai de ales- la șaibă, ori la facultă- a explodat în exercițiul necontrolat al libertății de tot felul, după 89. Disoluția valorilor, de la cele morale la cele materiale, a coborât în derizoriu cartea, studiul, lectura și așteptările celor cu …parte de carte.
Și din cauza educației subțiri, a cărților puține din biblioteca celor mulți, încă ne conduc și ne administrează -cu precădere în instituțiile statului- mediocri, incompetenți și corupți la toate nivelurile. Atfel nu îmi explic de ce, după un sfert de secol, încă nu avem pe termen lung un plan bun pentru România și generațiile ei, o strategie de atingere a bunăstării proprii unei vieți decente, cum văd în țările din vestul Europei, de mai bine de 30 de ani de când am călcat prima dată pe acolo. Nu mai avem oameni mari, de neam și țară, și asta în primul rând pentru că aceștia nu apar oriunde, ci într-un mediu intelectual cu spirit liber și fără partizanat politic, după zeci de ani de generații bine crescute și educate cu cartea în mână. Nu cu tableta smart…sau nu doar cu ea, pentru că “la început a fost cuvântul și cuvântul, lumină se făcu.” Parcă așa zice la Cartea cărților?! E o temă de discuție asta cu ai carte, mai ai parte.
Am zis și eu, n-am dat cu parul…
comentariu de Radu Florea