Punctul pe I cu Radu Florea
Publicat de RADU FLOREA, 8 aprilie 2015, 00:52
Dumnezeu e …acum și pe facebook?! (partea a treia)
E Sfânta și Mare Miercuri din Săptămâna Patimilor Mântuitorului după rit ortodox și greco-catolic. Citeam aseară de pe siteul cuvânt ortodox.ro, vorbe din predica Sfântului Teofan Zavoratul, apărută la ed.Sophia din București în 2009, cuvinte despre trădarea lui Iuda în predica din Miercurea Mare. Păcatul de a-l fi vîndut pe Domnul Isus pentru câțiva arginți, după ce a mers cu El și cu ceilalți apostoli, după ce a mâncat la masă Cina cea de Taină în Joia Mare, i-a ascultat predicile și i-a văzut minunile, după toate acestea îmi pare greu de înțeles, mie omului de rând. Decriptarea creștină a păcatului vânzării Fiului Domnului e pusă de preoți cu argumentul și sub prilejul patimei de căpetenie, a păcatului cel mai mare pe care cu toții cică l-am avea, că nu e om să fie perfect ca Dumnezeul nostrum, oricare ar fi El acela. Îndemnul la umilința recunoașterii naturii imperfecte a omului, a asumării luptei sinelui individual cu păcatele noastre de tot felul, de a nu ne lăuda cu ceea ce facem, stau sub amprenta zilei de post din Săptămîna Mare.
Din afară, tema predicii unei astfel de zile nu are cum să rezoneze într-un ateu. Însă lumea modernă în care trăim îi adăpostește pe toți, de toate credințele și necredințele deopotrivă. Că doar este democratic să-ți hotărăști propriul destin, așa se zice… dar oare așa este? Ofensiva mediatică cotidiană audio, video, on air, online, ca și on the street- vorba ceea, de pe stradă- a apostolilor și predicătorilor de toate culorile și orientările, nu ne influențează cumva alegerea?
Demult familia tradițională nu mai e celula de bază a societății. Futurologul AlvinToffler avertiza încă din America anilor 70, despre direcțiile de risipire a coagulării societății umane în Șocul viitorului și Al treilea Val; prin anii90, John Naisbitt găsea zece Megatendințe ale lumii în care ne zbatem să trăim, ce să mai vorbim de Ciocnirea civilizațiilor prezisă de Samuel Huntington după Războiul Rece, când în aceste zile sunt războaie locale, regionale oriunde dai click pe Google Earth, sunt situații de criză care prefațează iminenta ciocnire a religiilor. Andre Malraux spunea că mileniul trei dacă va mai fi, va fi unul religios.
Deocamdată e în mare fierbere. Revoluțiile lumii arabe de acum câțiva ani s-au propagat ca un țunami în Maghreb, prin țările musulmane din nordul continetului african tocmai din cauza și cu aportul de viteză al spațiului virtual. Dumnezeul de la răsărit, fie el și un Allah al extremiștilor din autoproclamatul stat Islamic ISIS, se afișează exponențial de vindicativ pe net, aprig răzbunător pe cei care-i contestă varianta georeligioasă de adevăr divin. Și asta la un click distanță în orice cafenea cu internet de pe pămînt. Nemaivorbind de laptop-ul, tableta sau smartphone-ul din poala fiecărui credincios updatat la trendul zilei. Fiecare dumnezeu e acum și pe facebook… .E bine, e rău?!
Întreb și eu, că nu dau cu parul…
comentariu de Radu Florea