[VIDEO] Punctul pe I cu Radu Florea-FMI, din ciclul „Surprize,surprize”
Publicat de RADU FLOREA, 10 februarie 2015, 00:00 / actualizat: 10 februarie 2015, 9:27
FMI, din ciclul surprize-surprize
Așteptând mult promisele dezvăluiri-supriză ale Zânei Poșetuță în plin scandal parlamentar și la vîrful SRI, cu conducerea instituției chemată luni la raport în comisia parlamentară aferentă, era să trec cu vederea faptul că FMI-ul și-a făcut bagajele, practice, fără să ne zică, hai pa! Decât …poate la revedere și un praz verde?! Pentru că guvernul nu a căzut la pace cu delegația fondului pe două subiecte fierbinți: liberalizarea prețului la gazele naturale pentru populație și CET-uri din primăvară și restructurarea masivă a combinatelor energetice Hunedoara și Oltenia. Acestea sunt cele două puncte care au suspendat în aer scrisoarea de intenție cu care de regulă se angajează un guvern să-și ducă mai departe angajamentele după câte o vizită FMI, ținte agreate de guvernul condus de același Victor Ponta în vara lui 2012.
Asta nu înseamnă că acordul cu fondul se suspendă- anunță platformele de știri gândul.info și zf.ro- acord fiind unul de tip preventiv, care ar trebui să se încheie în septembrie, dar nici că s-a bătut palma. În aprilie se vor relua discuțiile. Guvernul ar vrea să întindă calendarul liberlizării pieței de gaze pentru populație până în 2021, a anunțat ieri premierul. FMI-ul, nu. La consumatorii industriali déjà liberalizarea prețului merge ca pe roate, dar nu neapărat ca și unsă. Pentru cetățeanul de rând care, de o viață tot așteaptă cu groază primăvara și facturile de utilități din primele trei-patru luni ale anului, perspectiva creșterii graduale a prețului la gaze începută de la 53,3 de lei MWh din vara anului trecut și care trebuie încheiată la 62 de lei MWh-ul în iulie 2015, nu poate decît să-i dea friguri pe șira spinării și pe calorifer.
De prisos să vă mai spun că premierul vede tot de ieri, că România e stabilă și se dezvoltă, că are exporturi-minune de peste 50 mdl de Euro și prin urmare a investiții grămadă, un salariu minim de 1200 de lei în 2016 la pachet cu tăierea din rădăcină a TVA-ului, ca să nu-l mai crească dușmanii poporului și ai sectorului privat!? Măcar până la anul care vine, când va fi iarăși campanie electorală?! Bătaia ciolanului pe cap și fotoliu de parlamentar? De la 588 la 300, e cota la casele de pariuri…
Am zis și eu, n-am dat cu parul.