[VIDEO] Punctul pe I – Anticorupție, până când?
Publicat de RADU FLOREA, 6 februarie 2015, 00:00 / actualizat: 7 februarie 2015, 17:18
Anticorupție, până când?
Dacă ar fi să încep hâtru comentariul de față, aș zice că gluma se îngroașă, dar treaba e tot mai serioasă. Aș mai spune că procuratura și serviciile dau lovitura de grație sistemului politic clientelar care a funcționat ca uns în România până acum câțiva ani.
A început de ieri să cadă, parafrazând vorba unui poet disident antedecembrist, câte un penal pe stradă?!Și se înmulțesc. Până când? întrebam ieri, de la microfonul acestei rubrici. Ce facem după ce justiția le va da de urmă la toți? Să zicem că-i va pedepsi pe cei găsiți vinovați; să presupunem, așa idealist, că ANAF-ul va recupera găurile date bugetului de stat și că săracii se vor bucura că haiducii vor lua de la bogați- ca de personajul cel bun din filme- indiferent dacă asta, cu luatul și apoi cu datul, nu se va simți direct în buzunarul lor. Principalul e că se va face, în sfârșit, dreptate.Dar dup-aia, ce mai urmează?
Îngrijorător, pentru mine cel puțin, este că din informațiile de presă ale acestor zile, din rechizitorii și interceptări, se detașează în mod evident un model, o schemă de devalizare a banilor publici. Indiferent de partide, indiferent de proiectele finanțate preferențial sau nu, zeciuiala trebuia să se întoarcă la partid. Care ți-a direcționat mălaiul. Iar, tu, ca beneficiar trebuia să îți arăți recunoștința, ca să lași loc de bună ziua și-n mandatul care vine. Ofensiva justiției face astăzi prăpăd ca ursul la oi, printre politicieni și funcționari publici de vârf, la fel ca și printre gulere albe și interlopi. I-am văzut și bănuit în toți acești ani, simțeam că așa merge sistemul, că doar acumulările și opulența se vedeau cu ochiul liber, nu era nevoie de nicio declarație de avere. La suprafață toți erau un soi de lupul moralist arătând periodic, spre tabăra adversă. Până când n-au mai mers așa lucrurile. Au început să apară acuzele, denunțurile și dovezile. Cred că nu există pârghie de decizie sau domeniu de activitate din România unde să nu se fi devalizat pușculița publică. E doar o chestiune de timp până se vor afla pe rând, băieții deștepți ai prezentelor și fostelor guvernări. Vom ajunge la un vid de putere legislativă, executivă? Se mai poate salva ceva din clasa politică românească? În afară de puterea prezidențială și cea judecătorească, agenda zilei este acaparată de dosariada baronilor, a parlamentarilor. Pe care noi i-am votat și încurajat, direct sau indirect prin lehamitea de la urne. Prin urmare, avem și noi, cetățenii, o responsabilitate pentru situația asta… Într-o conjunctură internațională foarte tensionată- atât aproape cât și departe de granițele noastre- România are nevoie de un mare efort diplomatic ca să rămână în interior, ceea ce pare că este, la exterior: un pilon de stabilitate pentru partea asta de lume.
Am zis și eu, n-am dat cu parul…