Puii de barză din Dumbrăvioara au primit, azi, inele ornitologice

Publicat de Corina Muntean, 30 iunie 2021, 15:14
Unii mici și pufoși, alții mari sunt aproape gata de primele lecții de zbor. Toții puii din zona localității Dumbrăvioara, jud. Mureș, au fost inelați, azi, de Asociația Grupul Milvus. Iar caravana de inelare va continua pe Valea Mureșului pentru ca berzele să poată fi numărate.
Papp Tamas, președintele Asociației Grupul Milvus:
Zilele acestea inelăm puii de barză în județul Mureș, astăzi în Dumbrăvioara și în localitățile de lângă. Din fericire, avem în cele două cuiburi pe care le urmărim online câte patru pui. Ceea ce înseamnă că avem chiar un an bun, au fost chiar cinci, dar câte unul a murit și a fost aruncat de către barză. Ca în fiecare an urcăm la cuiburi, le montăm câte un inel din plastic și unul din oțel. Astfel, berzele dacă se întorc, și din fericire avem destul de multe care se întorc și avem recitiri, putem urmări dinamica populației.
Acțiunea are loc în fiecare an spre deliciul localnicilor, care în acest mod ajung să vadă de aproape un pui de barză. De altfel, există și o rețea de custozi, special desemnați pentru această specie.
Bartha Laszlo este din Dumbrăvioara și urmărește berzele de mai bine de 20 de ani. Știe când vin, când pleacă, și le sare în ajutor ori de câte ori este nevoie:
În fiecare an așteptăm. De câți ani stați cu ochii pe ele? Să vă zic, cam de 20 de ani aproape. Și ce vă atrage, de ce sunteți atât de legat de ele? Prima dată aici era un cuib și a căzut un cuib de barză, și atunci, nu am știut ce să fac și am tot dat telefoane peste tot și așa am dat de Milvus.
Ornitologii spun că populația de barză albă din România este stabilă, iar de câțiva ani s-a observat că aceste păsări tind să cuibărească, din ce în ce mai des, la altitudini mai înalte.
Iulia Vizi