Psiholog școlar: părintele trebuie să facă echipă cu profesorul
Publicat de Stan Lucian, 12 martie 2024, 15:00
Actele de violență de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș readuc în atenție problema educației copiilor care fac probleme.
Psihologii școlari subliniază că educația pornește de acasă, de la relația dintre părinte și copil, iar apoi, părinții trebuie să facă echipă cu toți cei implicați în educarea copilului.
Directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Mureș, Adriana Cerghedi.
Relația părinte-copil trebuie consolidată încă de la vârste fragede, nu doar atunci când elevul are 14 ani sau 15 ani, pentru că regulile de disciplină și disciplinarea pozitivă sunt încă din primii ani de viață, când copilul, prin joc, învață diferite reguli dar și consecințele unor abateri sau unor comportamente diferite la o anumită situație.”
Adriana Cerghedi spune că se derulează campanii de prevenire și educare atât a elevilor, cât și a părinților, însă, uneori, părinții sunt reticenți la astfel de sfaturi.
Din partea noastră există această deschidere și acțiuni de prevenire însă, de multe ori, sunt cazuri în care nu întotdeauna găsim deschidere din partea părinților vizavi de partea de consiliere și atunci, sigur, și intervențiile noastre sunt limitate.”
Raportul Inspectoratului Școlar Județean Mureș pe anul 2022-2023 arată că, în școlile din județ, s-au înregistrat peste 150 de cazuri de violență, din care aproape 130 au fost atacuri la persoană.
Sancțiunile au mers de la observații individuale, până la scăderea notei la purtare și retragerea bursei, dar nu a fost făcută nicio exmatriculare.
Autor: Raluca Creț