Providerul de videoconferințe online Zoom a implementat un modul nou

Publicat de Corina Muntean, 29 septembrie 2020, 08:44
Providerul de videoconferințe online Zoom a implementat un modul nou, pentru autentificarea cu doi factori (2FA) în aplicaţiile sale web, desktop şi mobile. În acest mod, Zoom oferă utilizatorilor posibilitatea de dublare a securității propriilor conturi cu un strat suplimentar de protecţie.
Pe scurt, sistemele 2FA permit utilizatorilor să treacă peste provocările de autentificare care au nevoie de informaţii din două surse diferite. Există trei factori de autentificare clasici care sunt utilizaţi în mod obişnuit: o cunoscută, cum ar fi o parolă sau un cod PIN, apoi ceva ce deținem, cum ar fi chei fizice sau aplicaţii de autentificare şi, în fine, ceva personal. Acest din urmă pas include date biometrice, cum ar fi amprentele digitale sau scanări ale retinei.
Conform blogului din România al companiei de securitate cibernetică, Eset, reprezentanţii platformei de videoconferinţă Zoom au precizat faptul că vor pune la dispoziţie noua caracteristică pentru toţi utilizatorii săi, inclusiv pentru cei care folosesc varianta gratuită a platformei. Cu modalitatea 2FA propusă de Zoom, utilizatorii au opţiunea de a folosi aplicaţii de autentificare care acceptă protocolul Time-Based One-Time Password (TOTP) (cum ar fi Google Authenticator, Microsoft Authenticator, sau FreeOTP), ori de a trimite un cod prin SMS sau apel telefonic, ca al doilea factor al procesului de autentificare în cont. În plus, compania permite utilizatorilor să utilizeze coduri de recuperare pentru a se conecta la conturile lor în cazul în care dispozitivul lor este pierdut sau furat.
Odată cu explozia cazurilor de COVID-19, tot mai multe companii au fost forţate să treacă la o modalitate de lucru la distanţă, astfel că Zoom şi alte servicii de videoconferinţă şi comunicare s-au bucurat de o creştere a popularităţii. Cu toate acestea, compania a fost, de asemenea, în centrul atenţiei din cauza problemelor de confidenţialitate şi securitate pe care le-a întâmpinat după ce utilizatorii au început să folosească platforma într-un număr nemaivăzut până atunci. Zoom, software dedicat apelurilor video între utilizatori, este folosit de milioane de utilizatori din întreaga lume, de la lecţiile online ale profesorilor, la întâlniri de afaceri, pe fondul măsurilor adoptate de autorităţi pentru limitarea pandemiei de coronavirus (COVID-19).
La rândul său, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a avertizat asupra faptului că aplicaţia Zoom prezintă o serie de vulnerabilităţi şi funcţii ascunse care pot pune în pericol securitatea datelor.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Info Gadget, în fiecare zi de marți, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele 102,9 FM / 98,9 FM /94,9 FM-Borsec și online pe www.radiomures.ro.