Protestele transportatorilor şi fermierilor au continuat şi astăzi, în mai multe judeţe
Publicat de Stan Lucian, 15 ianuarie 2024, 19:37
Coloane de camioane, tractoare şi utilaje agricole au îngreunat circulaţia, pe mai multe artere din ţară. Au fost, din nou, blocaje şi pe centura ocolitoare a capitalei, iar poliţia a efectuat filtre la intrările în oraşe pentru a-i opri pe protestatari.
Între timp, fermierii s-au întrunit pentru a analiza planul de acțiune la nivel de județ și ulterior au avut o discuție cu prefectul de Mureș, Ciprian Dobre.
Reprezentanții fermierilor au refuzat oferta autorităților de a protesta fără utilaje în centrul municipiului și s-au întâlnit pentru a stabili cum vor continua protestul. Iacob Crăciun spune că principala nemulțumire este concurența creată de cerealele ucrainene:
Kilogramul de porumb e la 0,90 de bani, grâul e la un leu, astăzi vorbim de 0,80 bani la grâu și vorbim de 0,60 bani la porumb. S-au făcut eforturi deosebite pentru tranzitarea a 30 de milioane tone de cereale ucrainene prin Portul Constanța, în raport cu 2022-2023, când s-au tranzitat 22 de milioane de tone de cereale. Deci, asta e problema noastră. După 7 aprilie am început să fim hărțuiți: remorci înmatriculate, ITP-uri, IAR-uri.”
Liderii fermierilor mureșeni au fost primiți la discuții de prefectul județului, Ciprian Dobre.
Acum, nu s-a venit cu niște solicitări care să fie de competența Instituției Prefectului. S-a vorbit în general și chestiunile pe care le știm din toate mediile publice și vom continua pe parcursul zilei de astăzi să avem întâlniri cu absolut toți cei care doresc să discute cu noi, şi mâine și poimâine vom fi aici. Mesajul meu este un îndemn la echilibru.”
Între timp, în fața Prefecturii s-au adunat cetățeni care sprijină protestul de la nivel național. Fermierii n-au anunțat ce planuri au pentru zilele următoare. Cert este că zeci de utilaje sunt ieșite pe drumurile din județ, iar șoferii așteaptă să li se spună dacă înaintează sau se întorc acasă.
Sursa: RRA