Protestele magistraților afectează justițiabilii

Publicat de MIRELA ROTAR, 10 februarie 2020, 16:00 / actualizat: 11 februarie 2020, 13:40
Judecătorii admit că protestele lor pentru pensii pot avea indirect consecințe asupra actului de justiție, afectând unele procese aflate pe rol.
În cazul unor alegeri anticipate, ar putea fi perturbat chiar și procesul electoral, pentru că nu s-ar putea constitui birourile electorale.
Vicepreședintele Tribunalului Mureș, Teodora Albu:
35 la sută din salariul, din indemnizația de fapt, a unui judecător, merge pe contribuții către bugetul de stat. Din păcate, contribuția este limitată la valoarea punctului de pensie, și atunci există și o diferență între ceea ce s-ar cuveni ca pensie unui magistrat pe baza sistemului contributivității, față de cea care este efectiv în plată, diferență suportată de la bugetul de stat. Dar nu se poate spăune că un magistrat nu contribuie, ca toți ceilalți cetățeni. Într-adevăr, nu contribuie cât primește, dar așa este legea făcută. Teoretic, pot fi consecințe la nivelul actului de justiție, în primul rând prelungirea teremenului de soluționare a unei cauze, iar un alt efect este împlinirea termenului de prescripție pentru anumite infracțiuni.
Chiar dacă magistrații de la Tribunalul Mureș protestează încă din 21 ianuarie, unii oameni nu știau:
Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gârbovan, apreciază că magistrații nu pot fi acuzați că, din cauza deciziilor lor de pensionare, actul juridic poate avea de suferit:
Nu putem face procese de intenție unor magistrați care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru pensionare. Noi am cerut de fiecare dată, și Legislativului și Guvernului, ca atunci când discută despre statutul judecătorilor să o facă într-o manieră rațională, în urma unui dialog, tocmai pentru a nu crea aceste clivaje când, iată, punându-se atât de abrupt problema, o parte din magistrați au decis să părăsească sistemul.
Săptămâna trecută, Adunarea generală a judecătorilor Tribunalului Mureş, a hotărât continuarea protestului declanșat în 21 ianuarie, prin limitarea numărului de cauze ce se vor judeca.
Curtea Constituțională va discuta abia în 18 martie sesizările Instanţei supreme şi a Avocatului Poporului în legătură cu legea care elimină pensiile de serviciu ale magistraţilor.
Valeriu Russu