Protestele de stradă divizează sindicatele

Publicat de radiomures, 2 februarie 2017, 13:22
Cartel Apha a anunțat încă de ieri că sindicatul e solidar cu protestatarii și cere Guvernului retragerea Ordonanței 13/2017 care modifică Codul Penal și Codul de procedură penală.
Sindicaliștii sunt îngrijorați că și pe viitor ar putea fi adoptate, fără dezbatere publică, legi importante.
Sindicaliștii Cartel Alpha nu au programate deocamdată acțiuni de protest, spune liderul mureșean al organizației, Markos Gyorgy:
Modul acesta pe care l-au adoptat prin aprobarea ordonanțelor ne îngrijorează având în vedere că pe viitor sunt alte legi foarte importante promise prin programul de guvernare, cum ar fi Legea Sănătății, Legea Educației, Legea salarizării bugetare, Legea Funcționarului Public, Codul Economic și altele și dacă și aceste legi vor fi adoptate cu această politică, așa, pe șustache, pe sub masă, fără o dezbatere publică, fără consultarea partenerilor sociali, noi considerăm că e o problemă foarte gravă.”
Reprezentanții Confederației CNSLR Frăția, nu se raliază mișcărilor stradale.
Liderul mureșean al sindicatului, Călin Cociș:
Legat de protestele care au avut loc în aceste zile în Capitală și în toată țara, nu am fost solicitați de nici un organizator de acțiuni de stradă sau adunări publice pentru a ne solidariza. Din câte cunosc și din câte am văzut nu sunt asumate de nimeni aceste proteste în calitate de organizator deci, noi ne poziționăm deocamdată într-o situație neutră. Suntem cu ochii pe programul de guvernare și pe ceea ce se întâmplă în țară. Sigur că ne îngrijorează situația actuală și sperăm ca în zilele ce urmează lucrurile să intre pe un făgaș normal.”
Sindicatul Polițiștilor era pregătit să iasă în stradă în aceste zile din cauza unor nemulțumiri salariale și profesionale, dar și-au amânat acțiunile de protest.
Ei au primit asigurări că revendicările lor vor fi soluționate, spune președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă:
Avem în calcul anumite proteste însă doar de natură salarială și profesională, fără nici o legătură cu ce se întâmplă acum în România. Noi nu intrăm în acest conflict de natură politică. În aceste condiții, am luat decizia să amânăm orice tip de manifestare, de pichetare, de miting pentru că nu ni se pare corect pentru că nu ni se pare corect să introducem polițiștii și sindicatul într-o ecuație politică. Pe viitor, în funcție de rezultatul negocierilor pe care le vom purta cu doamna ministru Carmen Dan, vom lua decizia dacă vom desfășura acțiuni de protest. Avem promisiuni ferme la nivel de ministru de Interne și ministru Muncii că în privința salarizării polițiștii vor fi îndestulați corespunzător.”
Polițiștii sunt nemulțumiți că au fost lăsați deoparte atunci când a fost vorba de creșteri salariale. Spre deosebire de angajații din Sănătate și Educație, spune liderul sindical, ei au un sistem de referință salarială din decembrie 2009.
Cristina Bulbescu