Protest împotriva tăierii pădurii din comuna Pănet, jud. Mureş
Publicat de radiomures, 26 octombrie 2012, 00:00
Locuitorii din această comună au demarat un protest încă din 16 octombrie împotriva defrişării pădurii Oltvány, protest pe care l-au intensificat şi extins în această săptămână, având susţinători şi din comunele învecinate, din Tîrgu-Mureş şi din străinătate.
În urma demersurilor făcute de populaţie şi reprezentanţii administraţiei locale, tăierile de arbori s-au sistat.
Primarul Bartha Mihály a declarat pentru RTM că sunt unele suspiciuni asupra legalităţii acestor tăieri şi susţine că pădurea nu este bătrână şi că localnicii ar prefera ca aceşti arbori să rămână în picioare.
Pentru a-şi susţine punctul de vedere, oamenii din Pănet au pornit o petiţie întâi în localitate şi apoi on-line, care a strâns deja peste 1200 de semnături.
Plângerea va fi înaintată, în 5 noiembrie, Direcţiei Silvice, Prefecturii, Ministerului Mediului şi celorlalte instituţii implicate, a declarat activistul local Bodó Előd.
Reprezentanţii comunităţii au solicitat ca pentru astfel de tăieri din pădurile din localitate, chiar dacă aparţin statului, să fie organizate dezbateri publice, pentru ca şi localnicii să-şi spună părerea.
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Mureş, Adrian Pârlea, a declarat pentru RTM că nu este necesară o dezbatere publică fiindcă în acest caz nu este „toaletare de arbori ce aparţin de primărie, ci industrie” şi, mai mult, este vorba de înlocuirea carpenului cu alţi arbori mai valoroşi precum stejar, gorun, paltin şi frasin.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Mureş, Adrian Pârlea, a mai spus că astfel de voci apar mai ales în preajma alegerilor, fiind implicaţi şi oameni politici.
Pârlea a precizat că nu sunt tăieri rase, ci tăieri în benzi de 3 ha, pentru regenerare, aşa cum s-a întâmplat şi în alte comune mureşene, cum este Sângeorgiu de Mureş şi vor mai urma în pădurea din Budiu şi altele.
Şeful Ocolului Silvic Tîrgu-Mureş, Valeriu Herlea, care s-a ocupat direct de tăierea de carpen din Pănet, a declarat pentru RTM că au fost respectate toate prevederile legale, ba mai mult că ar fi trebuit să se taie 90% din pădure şi tăierile să înceapă de acum 10 ani, dar din decizie proprie a limitat tăierile la 50% acum, lucru pentru care ar putea suporta consecinţe disciplinare din partea superiorilor.
Deocamdată, până la finalizarea verificărilor întreprinse de Garda de Mediu şi reprezentanţii Ministerului Mediului, tăierile au fost sistate.
Adela Moldovan