Protest împotriva defrișărilor ilegale de lemn
Publicat de Corina Muntean, 11 iunie 2020, 15:55 / actualizat: 21 iunie 2020, 15:47
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat o manifestație de protest împotriva a ceea ce reprezentanții partidului numesc ”mafiei lemnului” care căpușează una din principalele resurse ale țării. Manifestația va avea loc sâmbătă, de la ora 12.00, la Rădăuți, în județul Suceava.
Protestul se va desfășura loc în fața sediilor fabricilor Egger si Schweighofer. Copreședintele AUR, George Simion a declarat că acest lucru evidențiază, mai mult ca oricând, că în perioada acestei pandemii s-au tăiat ”la ras” pădurile țării.
George Simion susține că atât premierul Ludovic Orban cât și ministrul Mediului, Costel Alexe au mințit afirmând că România mai mult importă lemn decât exportă:
Protestul nostru este împotriva companiilor Kronospan, Schweighofer și Egger, care nu îndeplinesc, în opinia noastră standardele de mediu și de morală – au găsit aici păduri ieftine și Guvern ieftin. Românii care au putut circula au văzut camioanele de lemne și văd ce se întâmplă în curtea acestor fabrici de la Sebeș și Rădăuți, e o cantitate enormă de lemn. Pentru a avea grijă de sănătatea românilor, protestăm din mașină, păstrând distanța. O să vină mașini din toate județele țării, câteva sute până la o mie. Am fost la Sebeș, la fel sunt probleme la Brașov și la fabrica de la Reci, Covasna. Vom merge în fiecare județ al țării unde există aceste companii austriece.
George Simion a amintit că la începutul mandatului său, ministrul Costel Alexe declara că în România se taie anual 38 de milioane de metri cubi de lemn, din care 18 milioane se taie legal și 20 milioane ilegal, lucru pe care acum ministrul îl neagă.
Pe de altă parte, reprezentantul Kronospan a declarat pentru Radio Tg.Mureș că nu dorește să emită public un punct de vedere privitor la acest subiect.
În schimb reprezentantul din Româna al Holzindustrie Schweighofer (respectiv HS Timber Productions) subliniază într-un comunicat remis Radio Tg.Mureș că nu recoltează lemn, nu taie arbori și nu au activități de exploatare forestieră.
Luciana Petrescu, șeful compartimentului de comunicare al companiei afirmă că societatea cumpără lemnul de la furnizori autorizați și strict verificați, lemn pe care ulterior îl prelucrează. În anul 2019, 50% din lemnul prelucrat de companie a provenit din import.
”Lupta împotriva fenomenului tăierilor ilegale din România și asumarea clară a unui dialog constructiv cu toți cei interesați de activitatea noastră sunt o preocupare esențială pentru companie. Comunicarea transparentă și un sistem de control mai strict sunt elementele cheie care duc la îmbunătățirea sectorului, în vederea asigurării unui lanț de aprovizionare sigur și sustenabil”, se arată în comunicatul semnat de Luciana Petrescu, șeful compartimentului de comunicare al companiei.
Valeriu Russu