Protest al asistenților personali în Mureș
Publicat de Rotar Mirela, 2 aprilie 2024, 13:45 / actualizat: 12 aprilie 2024, 14:15
Circa 30 de asistenți personali, unii însoțiți de persoanele cu handicap de care au grijă, au protestat astăzi între orele 10.00 și 12.00 în fața Prefecturii Mureș, nemulțumiți de deciziile luate la nivel național care le-au afectat drepturile salariale.
Întâi, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că asistenții personali nu au dreptul la sporul pentru risc de 15%, acordat de Direcția pentru Asistență Socială Tg. Mureș.
Apoi, în februarie, a intrat în vigoare OUG, prin care se modifică salariile de bază ale angajaților din sectorul public, asistenții personali fiind omiși și pierzând încă 25% din salariu.
Reprezentanta asistenților personali din Tg. Mureș, Mirela Chiorean, apreciază că în întreg județul sunt afectate aproape 1000 de persoane:
Prin Ordonanța de Guvern, noi, asistenții personali, am fost excluși din noua grilă de salarizare care prevede majorări salariale pentru sistemul de sănătate și asistență socială. Toți avem același salariu de bază, cel net fiind de 2311 lei la mine la gradația maximă, cinci. Apoi, salariile noastre au fost diminuate, nu se mai aplică acea deducere de impozit de 200 de lei. Sporul de risc nu îl mai primim, am primit un spor pentru condiții vătămătoare de muncă, câștigat în instanță și pe urmă acordat prin hotărâre de Consiliu Local, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat că nu ne încadrăm la a primi acest spor, așa că a fost tăiat.
Direcţia de Asistenţă Socială Târgu Mureş consideră perfect justificat protestul asistenți personali. Șefa Direcției, Andreia Moraru, spune că la nivel local se încearcă diverse modalități de a-i ajuta pe cei afectați.
Ea afirmă că a fost redactată o adresă către Guvern în încercarea de a găși soluții:
În momentul în care a trebuit să inițiem tăierea sporului în Consiliul Local, ne-am gândit la vouchere valorice, dar aceste beneficii se acordă doar grupului vulnerabil, în cazul de față nu asistentului personal ci persoanei cu dizabilitate. Or, noi mai avem încă 1200 de persoane cu dizabilitate gravă care primesc indemnizație. Dacă acordam un tichet, ar fi trebuit să- acordăm tuturor persoanelor cu astfel de dizabilitate din municipiu. Asta pe de o parte ar fi fost un efort pentur bugetul municipiului, pentru care nu am fost pregătiți. Nu putem să acordăm doar unei părți din grupul vulnerabil, pentru că facem discriminare între persoanele cu dizabilități grave.
O altă soluție ar fi licențierea ca serviciu social a activității asistenților personali, ceea ce implică modificări de organigramă, hotărâri de consiliu local, demersuri care în cursul acestui an calendarisatic nu sunt posibile.
Pe de altă parte, Andreia Moraru a recunoscut că situația asistenților personali este mult mai gravă în orașele mici sau în zonele rurale, unde primăriile nu au puterea financiară de a-i ajuta.
Autor: Valeriu Rusu