Protest al angajaților HoReCa și la Târgu Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 19 august 2020, 20:44 / actualizat: 21 august 2020, 15:23
Sute de restaurante si baruri din toata țara s-au închis în această după masă între orele 17 și 18 în semn de protest asupra lipsei de măsuri pentru sprijinirea acestui sector.
Proprietarii de localuri și angajații sunt nemulțumiți că interioarele restaurantelor nu pot fi deschise și se tem că, dacă nu se vor lua măsuri rapide, vor intra în faliment.
La Târgu Mureș, angajații Hotelului Continental s-au raliat protestului și și-au scris pe pancarte nemulțumirile. Carmen Coșa, director executiv al hotelului:
Protestăm pentru faptul că guvernul nu a luat măsurile necesare pentru redeschiderea teraselor în totalitate, la capacitate mai mare, și a restaurantelor. În acest moment, pe terase putem funcționa cu maxim 50 de persoane, iar în restaurant, pentru evenimente, cu maxim 20 de persoane. Situația este foarte complicată pentru că turiștii au început, cât de cât, să vină, mai mult un turism de business, dar e foarte complicat pe alimentație publică, în special la activitatea de mic dejun, unde trebuie să asigurăm room-service.
Carmen Coșa a arătat că veniturile au scăzut la 30% față de un an normal, iar ajutorul ar trebui să vină atât de la guvern cât și de la autoritățile locale:
Veniturile au scăzut cu 70%, cifra de afaceri este teribil de mică, iar să susții salariile angajaților este punctul forte, nemaivorbind că, fiind o clădire cu 111 camere, impozitele sunt extrem de mari și nici local nu primim nici un fel de ajutor. Vă dau un exemplu: parcarea este concesionată de la primărie, pentru care plătim miliarde, și nu ne-au acordat nici o facilitate fiscală în această perioadă de COVID.
Pavel Crăciun, angajat al hotelului, spune că multe firme vor intra în faliment, dacă nu se va interveni rapid:
Cu siguranță că aceste măsuri ne afectează și ne așteptăm ca, în perioada următoare, să ne afecteze și mai mult, mai ales că vremea se va schimba și, dacă terasele se închid, se închide cu totul. Este foarte rău, nu rău. Dacă ajungem în situația în care terasele se închid din cauza vremii, iar restaurantele interioare rămân închise, atunci probabil vom ajunge la faliment.
Reprezentanții organizațiilor patronale din domeniu au subliniat că în Europa, singura țară cu restaurantele închise este România.
Raluca Creț