Protejarea şi promovarea limbilor regionale şi minoritare în Europa

Publicat de MIRELA ROTAR, 23 ianuarie 2018, 19:53
Deputata din Ungaria, Hoffmann Rosza, din grupul Partidului Popular European, menţionează şi România printre ţările în care minorităţile au dificultăţi în a-şi folosi limba maternă, într-un raport cu tema „Protejarea şi promovarea limbilor regionale şi minoritare în Europa”, raport adoptat astăzi în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Raportoarea din Ungaria a dat trei exemple, toate privind încălcarea unor drepturi ale minorităţii maghiare din România: este vorba despre Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş care ar refuza studiul în limba maghiară, apoi situaţia de la Liceul Catolic, tot din Tîrgu Mureş, unde autorităţile ar fi respins crearea de clase cu limba de predare maghiară, sau cea de la Consiliul judeţean Covasna, unde, susţine aceasta, consilierii nu se pot exprima decât în română în şedinţe, chiar dacă judeţul are o populaţie majoritar maghiară. Iată răspunsul prezentat de şeful delegaţiei parlamentare a României la Consiliul Europei, deputatul social-democrat Titus Corlăţean:
Titus Corlăţean: Acest raport conţine foarte multe inexactităţi şi chiar minciuni la adresa României. Se afirmă, de exemplu, că în judeţe din România precum Covasna, Harghita, aleşii din administraţia locală sunt obligaţi să vorbească exclusiv în limba română. Este o minciună pentru că noi ştim că legea românească prevede foarte clar că de la un prag de 20% în sus în administraţie se poate folosi şi limba minorităţii naţionale, şi că, în practică, în Harghita şi Covasna aleşii locali de etnie maghiară vorbesc exclusiv în maghiară, iar documentele oficiale sunt redactate aş spune în primul rând în maghiară şi după aceea în română. Dar în mod evident că am votat alături de alţi câţiva din delegaţia română şi alţi câţiva membri ai Parlamentului împotriva acestui raport. Din păcate, a existat o majoritate care urmează de obicei raportorul şi a fost adoptat acest document. Din fericire este un raport politic care nu are mare valoare juridică.
În prima parte a sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, senatorul PSD, Titus Corlăţean, preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a fost ales vicepreşedinte al Adunării pentru anul 2018, mandat exercitat pentru al doilea an consecutiv.
Titus Corlăţean a fost desemnat, totodată, raportor al Adunării Parlamentare, pentru dezbaterea de urgenţă pe tema Procesului de Pace în Orientul Mijlociu – Israel-Palestina: contribuţia Consiliului Europei.
În cadrul dezbaterii, programate pentru joi, Titus Corlăţean va prezenta un raport şi va supune aprobării plenului Adunării un proiect de rezoluţie pe această temă.