Protejarea industriei alimentare autohtone, prioritatea Guvernului

Publicat de Corina Muntean, 31 martie 2020, 17:49
Acest domeniu trebuie să lucreze la capacitate maximă în această perioadă, potrivit Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA).
Dacă executivul nu ia măsuri, multe societăți mici vor intra în șomaj tehnic, iar unele se pot închide. Este vorba de brutăriile mici, carmangerii, patiserii sau cofetării, a declarat pentru Radio Târgu Mureș, președintele Federației, Dragoș Frumosu:
Majoritatea angajaților din industria alimentară provin din satele și comunele învecinate. Ori există riscul ca în situația îmbolnăvirii unui angajat să se închidă fabrica. Nu știu dacă în Suceava oamenii din industria alimentară vor mai putea veni la lucru. Pentru a ne proteja împotriva speculanților, instituțiile statului trebuie să verifice, să ne dăm seama dacă pe lanțul respectiv există speculă în momente de criză. Plafonarea prețurilor se poate face și prin niște convenții cu producătorii, fiindcă există riscul creșterii prețului la materie primă și atunci, dacă ai plafonat prețul produsului finit, riști să îl bagi în faliment. Poți veni cu o subvenție sau închei un acord cu mari retaileri, ca pe perioada stării de urgență să se mențină prețurile.
În privința agriculturii românești se pot lua măsuri de criză care să dureze în timp, inclusiv subvenții care să fie date agricultorilor fără accize, mai spune reprezentantul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară .
Astfel, Executivul trebuie să adopte rapid un plan de măsuri pentru sprijinirea legumicultorilor care să duc în pieţe cu produse româneşti, a subliniat președintele Federației, Dragoș Frumosu:
Discutăm despre prețul apei și a energiei electrice pentru pompele care aduc apa de irigații, despre prețul combustibilului pentru arătură, fără accize, fără TVA. Legumicultorii o să vină peste maximum o lună cu legume. Dar aceste sume nu se dau direct agricultorului ci asociației în care producătorul este membru, și asociația să plătească. Pentru că în acest fel îi determinăm să intre în asociații, ceea ce este foarte important și din punct de vedere al vânzării mărfii pe care o poate oferi asociația pe fiecare produs în parte, și atunci putem să intrăm la retaileri și să nu ne mai spună că producătorii noștri nu pot asigura cantitate.
Reprezentanţii federaţiei atenționează că agricultura românească are nevoie de sprijinul statului în această perioadă în care campania de însămânţări ar trebui să fie în plină desfăşurare, şi atrag atenţia că blocarea activităţilor agricole va costa România foarte scump.
Valeriu Russu