Protecție judecătorească pentru 15 victime ale violenței în familie din Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 18 ianuarie 2018, 18:21
Femeile au ajuns să ceară ajutorul autorităților din cauza abuzurilor, mai ales fizice, la care au fost supuse de partenerii lor.
Cele 15 mureșence au fost sprijinite în demersul lor de Centrul de Prevenire a Violenței în Familie Mureș, reprezentat de consilierul juridic Cristian Varodi:
Sunt o serie de măsuri pe care le ia Judecătoria, pentru că ea este competentă, în beneficiul victimei și al familiei. În mod concret aceasta înseamnă ca agresorul să păstreze o anumită distanță față de ea și de copii ei, evacuarea lui din locuință, interzicerea oricărui contact cu victima. Ordinul de protecție se poate emite pe o perioadă maximă de 6 luni.”
Ordinul se poate prelungi dacă între timp apar noi situații de violență.
Nu toate persoanele cunosc faptul că au la îndemână această măsură de a pune capăt agresiunilor. Aici intervine rolul autorităților de a informa.
Pentru trei dintre victimele care au solicitat ordin de protecție anul trecut cererea nu a fost admisă, spune consilierul juridic al Centrului de Prevenire a Violenței în Familie Mureș, Cristian Varodi.
Prin intermediul Centrului nostru au fost obținute în jur de 15 ordine. Au fost și cereri pentru ordine de protecție care au fost respinse, pentru că orice proces presupune confruntarea a două părți, fiecare cu argumentele lui, cu probatoriul lui și se întâmplă ca unele dintre cele care solicită, din cauza faptului că nu au putut proba cele ce au susținut, să nu le fie acceptată cererea.”
Încălcarea ordinului de protecție este o infracțiune, nerespectarea hotărârii judecătorești și este pedepsită cu închisoare.
Marcela German