Protecția datelor personale va trebui garantată de instituțiile publice

Publicat de Corina Muntean, 22 martie 2018, 15:15 / actualizat: 22 martie 2018, 17:57
Începând cu 25 mai, fiecare instituție publică are obligația de a-și desemna un responsabil cu protecția datelor personale, conform unei prevederi a Regulamentului General privind Protecția Datelor, adoptat de Parlamentul European.
Tema a fost dezbătută astăzi, la Tîrgu-Mureș, în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie în colaborare cu Universitatea ”Petru Maior”.
Discuțiile s-au axat pe aplicarea acestui regulament în mediul academic și sanitar.
Dr. Irina Alexe, cercetător științific asociat la Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, spune că deocamdată România nu și-a adaptat legislația pentru implementarea acestui regulament. Există un proiect legislativ dar acesta abia a intrat în Senat, prima cameră decizională:
Autoritățile competente ale statului român nu au emis încă reglementările interne necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor regulamentului, deci lipsesc reglementările necesare. Acest regulament are, ca toate celelalte, aplicabilitate directă în fiecare dintre statele membre, dar acest regulament, fiind un regulament general, are și câteva temeiuri potrivit cărora este lăsată la latitudinea statelor membre modalitatea de reglementare a anumitor aspecte. Unul dintre aspecte este cel referitor la regimul sancționator, respectiv dacă autoritățile sau instituțiile publice pot să primească sau nu anumite sancțiuni administrative.”
Profesorul Daniel-Mihail Șandru, de la Centrul de Studii Europene, a atras atenția asupra riscurilor la care se expun utilizatorii de internet:
Internetul a răsturnat structurile de viață tradiționale, furnizând o infrastructură comună la nivel global pentru o gamă foarte largă de servicii de comunicare electronică. Serviciile de comunicare publice prin internet deschid noi posibilități pentru utilizatori, dar reprezintă și unele risc pentru datele lor personale și pentru confidențialitatea comunicațiilor lor.”
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș, Leonard Azamfirei, a declarat că instituția a demarat deja procedurile pentru aplicarea regulamentului european:
Noi deja am făcut demersuri în acest sens, suntem în perioada în care recrutăm personal specializat în acest domeniu care este sensibil. Conferința aceasta vine ca o instruire foarte aplicată pentru obligațiile pe care le avem și cred că așa cum cere legea să se întâmple se va întâmpla și la UMF Tîrgu-Mureș.”
În cadrul conferinței de la Tîrgu-Mureș a fost lansată cartea „Legislația Uniunii Europene privind protecția datelor personale”, editată de către prof. dr. Daniel-Mihail Șandru și dr. Irina Alexe.
Raluca Creţ