Propuneri pentru reducerea prețului din facturile de energie ale românilor

Publicat de MIRELA ROTAR, 23 februarie 2022, 16:22 / actualizat: 9 iulie 2023, 14:42
Asociația ”Energia Inteligentă” a propus un set de măsuri, posibile a se aplica de la 1 aprilie 2022 pentru reducerea facturilor la gaze naturale.
Sunt măsuri care pentru minimum 40% din consumatorii casnici pot aduce aceleași prețuri la facturi ca în anul 2020, iar pentru ceilalți, reduceri semnificative. În același timp, va fi atenuat și impactul crizei energetice asupra bugetului statului, a asigurat președintele Asociației, Dumitru Chisăliță:
Propunem aplatizarea rutelor de cost la facturile de gaze în timpul iernii, deci unele costuri sunt transferate din vară în iarnă, motiv pentru care facturile sunt atât de ridicate. Un alt aspect e legat de publicarea marjei comerciale pe care fiecare furnizor o practică, astfel încât să existe o transparență și fiecare să poată vedea cât câștigă cel care la un moment dat face vânzarea gazelor. Modificarea legislației, astfel încât să se evite acele creșteri artificiale ale gazelor naturale, ca urmare a unor măsuri administrative. Apoi, reducerea TVA de la 19 la 5 la sută și plafonarea marjei comerciale, precum și creșterea prețului la gaze cu doar 14% față de prețul din 2020, și să se disponibilizeze o sumă de 11,2 miliarde de lei de la bugetul de stat, pentru a putea fi susținută această schemă.
Nu în ultimul rând Asociația ”Energia Inteligentă” recomandă un sistem coerent de comunicare, astfel încît oamenii să aibă niște surse clare de informare și să nu mai accepte orice preț în raport cu furnizorii care le vând gaze naturale.
În cursul acestui an, la Comisariatul Județean de Protecția Consumatorilor Mureș au fost depuse 124 de reclamații ale cetățenilor împotriva furnizorilor de gaz și curent electric, cele mai multe făcând referire la neclaritatea informațiilor din factură.
Directorul adjunct al CJPC Mureș, Marcela Achim:
Au fost depuse 96 de reclamații împotriva furnizorilor de gaze naturale, dintre care 67 soluționate în favoarea consumatorilor, iar împotriva unui operator de furnizare electricitate au fost depuse 28 de reclamații, până acum 9 fiind soluționate în favoarea consumatorului, celelalte fiind în curs de cercetare. Am obținut un punct de vedere de la un furnizor de electricitate prin care clienții au fost asigurați că nu li se vor percepe penalități și nici nu vor fi deconectați pentru eventuala întârziere la plată a facturilor în cauză, procesul de facturare urmând să reintre în normal începând cu luna martie. De asemenea, consumatorii casnici nu vor putea fi debranșați pentru neplata facturilor, decât din 1 iulie 2022.
Potrivit legii, debranșarea de la rețea sau sistarea prestării serviciilor în domeniile de energie electric și gaze naturale, corespunzătoare neachitării debitelor restante, nu se poate realiza mai devreme de 90 de zile de la data încetării aplicării schemei de sprijin.
Valeriu Russu