Propuneri noi privind sancțiunile pentru utilizarea telefoanelor în clasă
Publicat de Rotar Mirela, 14 februarie 2024, 17:00
Consiliul Național al Elevilor propune o serie de modificări la Statutul elevului.
Referitor la utilizarea telefonului în timpul orei, fără să fie în scop educativ, Consiliul propune preluarea telefonului de către cadrele didactice și restituirea acestuia la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă în mod obligatoriu către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi.
Regulamentul interzice și acum telefoanele în cursuri, dar acestea pot fi utilizate cu acordul profesorului, pentru procesul educației, a explicat inspectorul școlar general adjunct la județului Mureș, Fănică Niță:
La examene și concursuri școlare, telefoanele sunt interzise, ele se depun într-o cameră special rezervată. La ore, am văzut exemple de bună practică în unele licee din Târgu Mureș, în care, la intrare, există un dulăpior în care fiecare elev își poate așeza telefonul într-un raft propriu.
La Colegiul Național ”Unirea” din Târgu Mureș, elevii au spații speciale de depozitare și, acolo unde acestea nu există, ei le închid și le țin în ghiozdan, a precizat directorul Aurora Stănescu:
Telefoanele, pe parcursul orei, dacă nu sunt utilizate, sunt preluate, avem spații special amenajate în fiecare sală de clasă, fie în săculeți special amenajați în care telefoanele se depozitează, închise. Dacă nu, dispozitivele sunt închise la începutul orei și se lasă în ghiozdanul elevului.
Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a arătat că prevederile actuale privind utilizarea telefonului în școli sunt destul de clare și că în ultima perioadă se aruncă tot felul de idei mai mult sau mai puțin aplicabile:
Acele propuneri vin de la niște asociații de elevi care nu sunt parte din structura centrală a CNE. Astfel de amendamente trebuie să vină cu un proiect inițiat de Ministerul Educației, nu de către Salvați Copiii, nu de către orice asociație, nici noi, ca Federație, nu venim cu un document cap-coadă, fiindcă noi nu suntem legiuitorul.
În învățământul liceal, regulamentul intern al unității de învățământ poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor în întreaga sau doar o parte din incinta unității de învățământ, precum și în timpul activităților care se desfășoară în afara acesteia.
Autor: Raluca Creț