Propunerea de eliminare a taxei radio a fost criticată de reprezentanţi ai vieţii culturale româneşti
Publicat de radiomures, 6 noiembrie 2016, 13:09 / actualizat: 6 noiembrie 2016, 19:56
Pianistul Horia Mihail afirmă că această decizie ar afecta serios o instituţie care funcţionează:
„Având în vedere importanța serviciilor publice de radio și televiziune și faptul că Radio România chiar își face treaba extrem de bine atât din punctul de vedere al informării corecte și imparțiale a ascultătorilor, cât și din punct de vedere al diversității de programe, cred că este o aberație ca această taxă. Să fim serioși, nu sărăcește nicio familie în România, e 2 lei 50. Mai ales că, uitați-vă în lege, sunt foarte multe familii care sunt exceptate de la plata taxei. Să nu uităm că radioul public face ca România să fie mândră, suntem ambasadori ai României în întâlnirile EBU, ABU și așa mai departe. Președinți de radiouri și televiziuni din alte țări, pe care am avut ocazia să-i întâlnesc erau entuziasmați de ceea ce se întâmplă la radioul public din România. De ce să distrugem ceva bun? Eu mă bucur că fac parte din familia Radio România.”
Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu remarcă valoarea editorială a emisiunilor Radio România şi faptul că eliminarea taxei radio reprezintă o încercare de a atrage capital electoral:
,,Dacă niște politicieni au ajuns să-și atragă capital printr-o astfel de decizie înseamnă că în toți acești ani acești politicieni au dus pur și simplu țara de râpă, înseamnă că e un dezastru național. Astăzi, niciun bilet de tramvai nu mai costă 2,50 lei, atât cât este taxa radio. Peste tot în lume televiziunile și radiourile publice sunt susținute de oameni fiind în serviciul public, nu ar fi posibil altfel. De altfel și politicienii, care se erijează, am senzația, în vedete la televizor, ei de fapt sunt servitorii noștri. Noi îi plătim pentru ca ei să ne servească pe noi i să-și facă bine treaba. Ori, în clipa aceasta, ei nu fac decât să distrugă ce nici comuniștii sau un alt regim nu au făcut. Nimeni pe lumea asta nu și-ar permite să ducă de râpă printr-o decizie imbecilă și populistă cultura și informarea unei țări întregi. Mi se pare penibil că s-a ajuns la o asemenea discuție, e îngrozitor și pentru mine e clar că se întâmplă ceva grav în țara asta. Lucrurile sunt ascunse sub preș, cred că este un faliment general și nu au găsit de ce să se lege, au găsit un colac de salvare de 2 lei 50 și… le urez salvare plăcută”.
Iniţiatorul legii care elimină peste 100 de taxe, între care şi cea radio-tv, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent că dispariţia taxei nu are de ce să afecteze independenţa posturilor publice de radio şi televiziune, întrucât sistemul alocării bugetare funcţionează şi în străinătate.
Legea a fost adoptată de Parlament şi se află în prezent la Preşedinţie pentru promulgare.