Propunere de lege: detenție pentru fondul școlii
Publicat de radiomures, 2 februarie 2016, 12:23
Colectarea și contribuirea la fondul clasei sau al școlii ar putea fi pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, iar pedepsele ajung la 3 ani de închisoare dacă banii sunt ceruți de membrii consiliului de administrație al școlii.
Este o inițiativă legislativă care prevede și pedepsirea părinților care plătesc respectivele cotizații.
Acest lucru nu îi intimidează pe părinții târgumureșeni, care recunosc că dau bani lunar la fondul clasei, în special pentru dotarea sălilor și pentru consumabilele care nu sunt asigurate de școală:
Ideea e din start specific românească: e și iarnă, e și primăvară. Ca să înțeleagă toată lumea: bani trebuie pentru că statul nu dă și cineva trebuie să facă dotările din clasele copiilor. Pentru că toți suntem părinți, știm fiecare cu ce se confruntă sistemul. Dar, acum statul vrea prin orice mijloace să iasă Albă ca Zăpada. De fapt, părinții susțin sistemul de învățământ. Dacă tot ne-au dat dreptul să avem comitetele de părinți, până la urmă tot noi hotărâm ce facem că statul nu mișcă nici un deget. Atâta timp cât trebuie să-i cumperi hârtie igienică, indispensabile pentru toaletă, tot nu știu de ce mai discutăm.”
Eu sunt de acord să se adune fondul clasei pentru că sunt unele nevoi care chiar le trebuie copiilor.”
Ce hotărăște Comitetul de Părinți, noi ne supunem. Eu consider că nu este o chestie rea ca să aibă ceva fond clasa. 10-15 lei pe lună nu este nici o problemă din partea părinților.”
Cadrele didactice nu pretind bani părinților, însă dacă autoritatea locală nu asigură cele necesare părinții sunt singurii care o pot face, spune învățătoarea Cristina Rusu:
În calitate de cadru didactic, nu sunt de acord. În calitate de părinte, viitor părinte de clasă pregătitoare, în funcție de cum arată sala de clasă. Nu trebuie să-mi ceară cadrul didactic, dar dacă eu văd condițiile care sunt, probabil eu voi fi cea care voi propune pentru copilul meu care stă la școală 4 sau 8 ore. Depinde de condițiile pe care le oferă școala. Nu cere nici directorul, nici cadrul didactic că nu e pentru ei dar e vorba de copii. Nu se mai adună de mult nici fondul clasei, nici fondul școlii, doar părinții, dacă vor să cumpere ceva cum sunt de exemplu, consumabilele. Școala, noi depindem de Primărie. Atâta timp cât Primăria nu asigură fonduri, administratorul nu are din ce să cumpere.”
La Inspectoratul Școlar Județean Mureș au fost înregistrate unele reclamații din partea părinților nemulțumiți că profesorii le-au solicitat bani pentru fondul clasei, însă doar verbale.
Cotizațiile adunate de asociațiile de părinți sunt, însă, perfect legale, spune inspectorul școlar general Ștefan Someșan:
Niciodată nu am fost de acord să se constituie sume sau fondul clasei. Sigur că asociațiile de părinți din școli, care au personalitate juridică, pot să hotărască colectarea acestor fonduri fără să ne întrebe pe noi. Nu avem reclamații scrise (cum că profesori ar fi pretins bani) dar vorbe și povești, sigur că avem, aproape lunar sau chiar mai des. Dar nimeni nu vrea să scrie și, oricum, dacă scrie spre mine, eu dirijez o asemenea scrisoare către conducerea școlii, în primul rând, și către asociația de părinți din unitatea școlară respectivă.”
Propunerea legislativă prin care colectarea și contribuirea la fondul clasei sau al școlii ar putea deveni infracțiune se află acum în dezbatere la Camera Deputaților.
Cristina Bulbescu
Foto: www.mditv.ro