Promovarea imaginii țării și a obiectivelor turistice peste hotare rămâne una din lacunele guvernanților

Publicat de Corina Muntean, 28 august 2023, 10:54
Nimic în lumea asta nu merge fără promovare, nici măcar turismul românesc, cu toate frumusețile sale mai mult sau mai puțin mediatizate. Incoming-ul în România ne arată că niciun guvern nu i-a acordat cu adevărat atenţie, până acum, afirmă Asociația Agențiilor din Turism. Pe cale de consecință, rezultatele sunt cele mai slabe din Europa.
Promovarea imaginii țării și a obiectivelor turistice peste hotare rămâne una din lacunele guvernanților.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) solicită sprijin Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului pentru revigorarea activităţii de incoming, în condiţiile în care România nu este în stare să atragă mai mult de 1,5 milioane de turişti străini, iar produsul turistic nu este suficient de cunoscut peste graniţe. Incoming înseamnă aducerea de turişti străini, export de servicii, aport valutar, un factor important pentru îmbunătăţirea imaginii României şi ‘fresh money’ în economie.
Cifrele ne indică însă o realitate cruntă, susțin agențiile de turism. România a primit doar 1,5 milioane de turişti străini în 2022, pe când, tot anul trecut, vecina noastră Bulgaria, mai mică, a înregistrat peste 5 milioane de turişti străini.
”Această situaţie se datorează în mare parte lipsei de investiţie în promovarea externă a ţării. Cu un buget de doar 1,5 milioane de euro, nu putem concura la nivel internaţional şi a atrage turişti străini în România”, afirmă Alin Burcea, prim vicepreşedinte ANAT.
„România este în căutare disperată de echilibru bugetar, caută surse noi de venituri şi tăieri de costuri, dar ignoră complet ‘fresh money’. Aceste sume pot fi aduse în economia ţării cu un efort şi o investiţie minime în comparaţie cu alte investiţii şi cheltuieli cu mult mai multe zerouri”, susţin reprezentanţii ANAT.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, turiştii români contribuie în proporţie de 86% la cheltuielile turistice realizate în țară, pe când banii lăsaţi de străini reprezintă doar 14% din totalul cheltuielilor turistice. Această rată plasează România la coada Europei în materie de incoming.
La ora actuală, puţinii străini care vin în România sunt aduşi îndeosebi de către agenţiile de turism specializate pe incoming, ‘care fac eforturi supraomeneşti’. De asemenea, sunt turişti care află că ţara noastră este vizitabilă şi are ce oferi de pe internet, de la prieteni ori datorită unor jurnalişti, bloggeri sau vloggeri care sosesc pe cont propriu.
Reprezentanţii ANAT subliniază că turismul de incoming, cea mai facilă formă de export, reprezintă o oportunitate inestimabilă pentru îmbunătăţirea imaginii României şi promovarea unei percepţii pozitive în rândul turiştilor străini. Este ceea ce avem nevoie, ca să creștem ca importanță în turismul mondial.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.