Proiectul „Sate Sănătoase”, implementat în judeţul Mureş
Publicat de Rotar Mirela, 19 aprilie 2024, 06:53
România are de acum un model de implementare a serviciilor medicale şi educaţie preventivă la sate, dar şi un ghid de bune practici privind arhitectura centrelor medicale pentru comunităţile rurale.
Acestea au fost realizate în proiectul „Sate Sănătoase”, derulat de ministerul de resort şi Primăria comunei Beica de Jos din judeţul Mureş.
Proiectul a oferit servicii medicale și preventive pentru peste 2000 de tineri, vârstnici și persoane neasigurate din 11 sate. S-a cumpărat o ambulanță, iar două dispensare au fost reabilitate și dotate cu aparatură. Primarul comunei Beica de Jos, Maria Moldovan:
Partenera noastră din Norvegia a mai avut proiecte în România, dar n-au fost duse la bun sfârșit. În continuare căutăm medici specialiști să folosim aparatele.
Expert în cadrul Ministerului Sănătății, Alexandru Cruceru:
Proiectul a reușit /ca/ servicii de sănătate să le facă accesibile oamenilor care în alte circumstanțe nu ar ajunge să aibă îngrijiri medicale. Practic, luăm aparatură modernă și o aducem în arealele astea care sunt defavorizate sau la mare depărtare.
Şi din punct de vedere arhitectural, cele două dispensare sunt date drept model, prin Ghidul de bune practici elaborat de arhitecți, urbaniști, psihologi și medici de familie. Silvia Niculae este unul dintre consultanți:
Un exemplu, prin integrarea sa în țesutul deja existent al satului și mai multe aspecte legate de spațiile exterioare și interioare, sustenabilitatea clădirii, folosirea forței de muncă locale, a materialelor naturale.
Proiectul „Sate Sănătoase” din Beica de Jos a durat un an și jumătate, dar beneficiază de sustenabilitate în următorii cinci ani.
Sursa: RRA