Proiectul „România educată” va fi asumat de coaliția de guvernare și va fi transformat în lege
Publicat de MIRELA ROTAR, 8 iulie 2021, 08:05
Proiectul „România Educată”, promovat de preşedintele Klaus Iohannis îşi doreşte ca accentul în învăţământul românesc să fie pus pe personalizarea educaţiei, în funcţie de nevoile şi aptitudinile fiecărui elev.
Şeful statului a făcut publice ieri cele mai importante prevederi ale proiectului, după 3 zile de consultări cu lideri politici şi societatea civilă.
Potrivit documentului, schimbările principale apar la trecerea de la o etapă de educaţie la alta. Proiectul „România Educată” va fi asumat de coaliţia de guvernare şi va fi transformat în lege.
În proiectul „România educată”, structura sistemului de învățământ rămâne, în mare, aceeași. Schimbări apar însă la trecerea de la o etapă de educație la alta pentru că accentul se dorește pus pe o personalizare a educației, în funcție de nevoile și aptitudinile fiecărui elev. Astfel, Evaluarea Națională rămâne principalul instrument pentru repartizarea la liceu, dar există propunerea ca de-a lungul semestrului al doilea, liceele și elevii care doresc să poată avea un examen suplimentar de admitere. Proiectul prevede de trei tipuri de licee: teoretic, vocațional și profesional, cu 4 ani de studiu și un examen unic de bacalaureat.
Președintele Klaus Iohannis:
Dacă un elev este, de exemplu, la un liceu profesional și își dă seama că nu se regăsește acolo și vrea să facă trecerea la unul teoretic sau vocațional va putea să se transferă în urma unor testări specifice la liceul dorit. Noul bacalaureat, deschis tuturor și bazat pe competențe, este o altă componentă importantă a „României educate”. Îmi doresc un examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenților de a se descurca în societate și în viață, în general.
Trebuie spus că, în continuare, accesul în învățământul superior se face doar cu bacalaureat.