Proiectul privind graţierea nu este acceptat de Asociaţia Magistraţilor

Publicat de radiomures, 25 ianuarie 2017, 19:15
Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) susţine că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea, aşa cum a fost conceput, arată că nu este o iniţiativă acceptabilă, criticând graba cu care a fost înaintate proiectul.
Asociaţia arată că proiectul nu este în acord cu necesităţile sociale şi cu normele de drept.
Preşedintele AMR, judecătorul Andreea Ciucă:
Atât în Constituţie, cât şi în legea privind graţierea, se spune foarte clar că aceasta se dă prin lege organică. În acelaşi sens a fost şi avizul consultativ cu privire la anterioara lege a graţierii, dată în anul 2002. Am răspuns solicitării făcute de Consiliul Superior al Magistraturii, în care ni s-a cerut acum, ca şi altă dată, ca judecătorii să îşi spună punctul de vedere. Am spus în legătură cu această procedură despre aşa numita situaţie excepţională, situaţie de urgenţă, şi am dat acolo nişte jaloane, spunând că, dacă chiar am pune problema unei delegări legislative a Parlamentului către Guvern ca să dea o ordonanţă de urgenţă, ar trebui să existe o situaţie excepţională, o situaţie de urgenţă, ori aceasta nu apare în nota de fundamentare.”
Andreea Ciucă a mai arătat că motivul privind numărul mare de deţinuţi nu se justifică, pentru că acesta este în continuă scădere:
Atunci când a fost dată ultima lege a graţierii în 2002, în sistemul penitenciar existau 48.000 de persoane şi a fost dată legea graţierii, iar acum există 27.000 de persoane, numărul lor descrescând continuu din anul 2013.”
Târgumureşenii sunt nemulţumiţi de faptul că acest proiect creează tensiuni între taberele de la conducerea ţării.
Preşedintele Klaus Johannis a declarat că va începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime dacă sunt de acord cu graţierea sau nu.
Raluca Creţ