Proiectul de modificare a ordonanţei de urgenţă în domeniul energiei a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decisional
Publicat de Rotar Mirela, 24 noiembrie 2022, 07:30
Au fost menţinute plafoanele pentru consumatorii casnici, de 0,68 de bani pe kilowatt oră pentru un consum lunar de până la 100 de kilowaţi şi de 0,80 de bani pentru consumul lunar de până în 255 de kilowaţi.
Gospodăriile cu un consum mai mare, dar şi consumatorii industriali, vor plăti un leu şi 30 de bani pe kilowatt oră. Actul normativ va fi trimis şefului statului pentru promulgare.
Reprezentanţii opoziţiei au criticat dur forma ordonanţei de urgenţă pe energie adoptată de Camera Deputaţilor ca for decizional, în forma agreată de reprezentanţii coaliţiei de guvernare, fără includerea niciunui amendament propus de USR sau AUR. Noile reglementări vor bulversa şi mai mult piaţa de energie, a subliniat deputatul AUR, Ilie Coleşa:
Ce am propus noi este doar un exemplu. Este bazat pe nişte date concrete, cum ar fi faptul că, consumul mediu de energie per cap de locuitor în România este cel mai mic din Europa, fiind de 225 de kWh per lună şi aceasta ar fi trebuit să fie baza de plecare pentru toate aceste praguri.
Şi parlamentarii USR au declarat că amendamentele lor ar fi susţinut mai bine consumatorii casnici cu un consum mediu lunar mai mare de 300 de kWh, dar şi societăţile comerciale, cabinetele medicale sau sălile de sport.
Deputata Cristina Prună:
Puneţi semn de egalitate între o întreprindere industrială şi un consumator casnic, dar favorizaţi, de pildă, IMM-urile în raport cu consumatorul casnic. Astfel, un IMM plăteşte un leu/kW, dar un consumator casnic care consumă mai mult de 300 de kWh trebuie să plătească 1, 3 lei.
De cealaltă parte, deputaţii puterii au spus că măsurile adoptate vor diminua efectele crizei energetice.
Social-democratul, Alfred Simonis:
Ce poate să te deranjeze la un preţ de 0,68 de lei/ kW dacă ai până într-o 100 de kW consumaţi, 0,8 până în 255 de kW? Un leu la IMM-uri, la spitale, la servicii publice, la biserici. Ce vă poate deranja 1,3 lei preţul maxim pe care-l poţi plăti pe un kW? Vă spun eu ce. Pentru că-i iubiţi foarte mult pe aceia care vindeau cu 10 lei kW-ul , iar aceia sunt stăpânii dumneavoastră.
Votul negativ asupra proiectului de lege dat de opoziţie a fost criticat şi de liberalul Florin Roman:
USR a votat împotriva familiilor monoparentale, împotriva celui mai mic preţ pentru familiile cu trei copii, pentru şcoli, dispensare şi spitale pe care probabil le vor închise. Au dat un vot împotriva întreprinderilor mici şi mijlocii, au dat, în general, un vot împotriva românilor.
În forma adoptată de Camera Deputaţilor, preţul plafonat va fi aplicat în funcţie de consumul realizat, dar nu va fi mare de 1,3 lei /kWh. A fost inclusă şi obligaţia furnizorului de a restitui banii clientului pentru orice situaţie în care, după citirea contorului şi emiterea facturii de regularizare, diferenţa constatată este peste 1.000 de lei în favoarea consumatorului. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare. De asemenea, un client va beneficia de preţ plafonat doar pentru un singur loc în care consumă energie electrică.
Noile preţuri la energie vor fi valabile de la 1 ianuarie anul viitor, până la 31 martie 2025.