Proiectul de modificare a legii offshore, care reglementează exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră, ajunge astăzi în Parlament
Publicat de MIRELA ROTAR, 15 aprilie 2022, 09:53
Va fi dezbătut în procedură de urgenţă, după 4 ani de la prima variantă care nu a făcut decât să alunge investitorii.
Coaliţia de guvernare propune acum o variantă mai echilibrată, despre care spune că va aduce avantaje şi statului şi companiilor care vor exploata zăcămintele.
Criza economică nu ştim cât va dura, e greu de spus. Nu există om care poate să spună cât va dura. În acest mooment vedem că este o creştere a inflaţiei şi în zona euro şi în afara zonei euro. Vedem că că această criză economică se va adânci şi noi trebuie să ne pregătim. Statele puternice trebuie să intervină. Pe de o parte, trebuie să apărăm pe cetăţenii nevoiaşi. Pe de altă parte, economia trebuie susţinută şi acest lucru înseamnă să ne pregătim şi mental, nu să ne panicăm, dar trebuie să ne pregătim mental şi trebuie să fim conştienţi că războiul, după pandemie, înseamnă criză economică. Sunt convins că vom reuşi să trecem cu bine şi cu pierderi puţine această perioadă.
Coaliţia de guvernare propune acum o variantă mai echilibrată, despre care spune că va aduce avantaje şi statului şi companiilor care vor exploata zăcămintele.
Dezbaterea proiectului în regim de urgenţă vine pe fondul crizei din energie şi ar eliminării dependenţei de gazele ruseşti. Iar anliştii economici cred că varianta propusă va reuşi să impulsioneze investiţiile, însă chiar şi aşa până la exploatarea zăcămintelor vor mai trece câţiva ani.
Şi până atunci statul ar trebui să investească şi el şi să susţină dezvoltarea industriei petrochimice şi de îngrăşăminte, spune vicepremierul, Kelemen Hunor:
În această săptămână vom depune proiectul de lege, liderii coaliţiei, în Parlamentul României. Vom modifica legea actuală, în aşa fel încât, atât pentru statul roman, cât şi pentru investitori, să fie o lege echilibrată, fiindcă este o investiţie uriaşă. Cel mai repede, în 2026 se poate începe extragerea gazului din zona offshore şi, sigur, până atunci, trebuie să ne pregătim şi pentru valorificare. Dar, din punctul nostru de vedere, este important să dezvoltăm industria petrochimică şi nu numai acea industrie care este mare consumator de gaze naturale, fiindcă aşa putem pune pe piaţă produse cu valoare adăugată.
Pe de altă parte, gazul natural din Marea Neagră ar avea deja cumpărători… din Ungaria. Ministrul de externe, Péter Szijjártó a declarat, la conferinţa de presă comună cu vicepremierul român, că ţara sa este gata să negocieze cumpărarea de gaze din România, mai ales că sistemele de transport din cele două state sunt interconectate.