Proiectul de lege privind vaccinarea este în dezbatere publică

Publicat de radiomures, 12 aprilie 2017, 12:17
Ministerul Sănătății a postat marți, pe site-ul instituției, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie.
Potrivit acestuia, înscrierea copiilor în colectivitate se va face pe baza documentului care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii.
În cazul în care părinții refuză vaccinarea copilului, pot fi sesizate instituțiile abilitate pentru a constata infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului de până la 3 ani.
Târgumureșenii cred că este bine ca părinții să-și vaccineze copiii iar pentru asta e nevoie de o informare mai bună, și nu de constrângeri:
Nu putem vorbi de legi ale vaccinării atâta timp cât autoritățile sanitare nu-și fac treaba și nu asigură vaccinarea copiilor la timp, se plâng medicii de familie.
Din ianuarie lipsesc două vaccinuri esențiale în Schema Națională de Vaccinare care pun serios în pericol sănătatea copiilor, spune președintele Patronatului Medicilor de familie din județul Mureș, Ileana Mihăescu:
Două tipuri de vaccinuri lipsesc dintre care hexavalentul care se administrează la grupele mici: 2, 4, 11 luni și ROR, vaccinul contra rujeolei care continuă să facă victime în România și cu toate astea nu sunt vaccinuri. Facem legi, facem educație medicală, convingem părinții și pe când credem că, în sfârșit, ideea a prins și am scăpat de reticența lor, nu avem cu ce să vaccinăm. Nu se poate ca în aprilie să nu ai vaccinul cu care trebuia să vaccinezi în ianuarie.”
Proiectul de lege stabilește atribuții și responsabilități pentru toți cei implicați în procesul de vaccinare, instituții publice și societate civilă.
Va fi înființat un Grup Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare, care va elabora strategii și va coordona aceste activități.
În 2015, Radio Romania a derulat campania de informare și conștientizare Vaccinarea copiilor, o adevărată provocare pentru părinți! Obiectivul acesteia a fost informarea corectă a părinților asupra vaccinării și încurajarea unei comunicări eficiente între pacient și medic.
Cristina Bulbescu