Proiectul de lege privind certificatul verde la locul de muncă aşteaptă să fie dezbătut în Camera Deputaţilor
Publicat de Corina Muntean, 4 decembrie 2021, 13:55
Acestea vor fi anunţate săptămâna viitoare, în contextul în care ministrul Sănătăţii nu exclude posibilitatea ca noua variantă să fie prezentă deja în ţară. Alexandru Rafila a subliniat că va creşte şi capacitatea de testare pentru depistarea coronavirusului, prin dezvoltarea serviciilor în regim ambulatoriu.
Pe de altă parte proiectul de lege care prevede folosirea certificatului verde pentru accesul la locul de muncă aşteaptă să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Documentul, blocat în comisiile de specialitate de la finalul lunii octombrie, după ce a fost respins de Senat, a suferit mai multe modificări.
Faţă de forma redactată de inițiatori, parlamentari ai PNL și UDMR, și care prevedea folosirea certificatului de personalul medical, dar și al unor instituții implicate în acțiunile de stopare a pandemiei, documentul a suferit foarte multe modificări în parcursul legislativ. Senatorii au extins aplicabilitatea pentru toți salariații de la stat şi privat. În plus, pentru cei care refuză vaccinarea, au introdus obligaţia testării periodice din banii proprii, iar în final, dacă imunizarea nu este acceptată, angajatorul poate aplica sancţiunea desfacerii contractului de muncă.
La Camera Deputaţilor au fost depuse noi amendamente. PSD a cerut ca testele să fie plătite de stat, pentru bugetari, pentru o perioadă de 60 de zile. Liberalii au spus că măsura este discriminatorie pentru mediul privat.
Deputaţii USR au propus ca documentul să fie folosit inclusiv de parlamentari, pentru accesul la lucrările din plen şi comisii, iar reprezentanţii AUR vor includerea testului care certifică prezenţa anticorpilor în certificatul verde.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că se impune reluarea discuţiilor pentru adoptatea certificatului verde.
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că documentul trebuie să includă toate cele trei alternative decise în legislativul Uniunii Europene: vaccinare, trecere prin boală sau testare, iar certificatul să fie folosit în funcţie de incidenţa pandemiei.