Proiectul de lege care reglementează carantina şi izolarea persoanelor în situaţii deosebite de risc epidemiologic, în atenţia Senatului
Publicat de MIRELA ROTAR, 13 iulie 2020, 08:37
Lucrările în comisia juridică s-au oprit sâmbată. Au fost depuse peste 100 de amendamente, iar la dezbaterile din comisie a participat şi secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat.
Proiectul ar putea intra astăzi şi în dezbaterea plenului senatului, care este for decizional.
Senatorii din Comisia juridică se reunesc în această dimineață pentru a relua dezbaterile la proiectul de lege înaintat de guvern. După ce vineri au dezbătut peste opt ore documentul, sâmbătă dimineață senatorul PSD Robert Cazanciuc a solicitat amânarea dezbaterilor pentru a primi un punct de vedere din partea Guvernului și a Ministerului Justiției referitor la internarea obligatorie a persoanelor infectate și detașarea medicilor. Aceste măsuri au îngrijorat cetățeni, iar social-democrații vor un răspuns clar, astfel încât reglementările legislative să nu încalce drepturile individuale și să fie armonizate cu practica europeană, mai spunea Robert Cazanciuc.
Robert Cazanciuc: Noi trebuie să le explicăm oamenilor că în situaţie de risc trebuie să luăm anumite măsuri. Dar legea trebuie să fie o lege clară, uşor de aplicat, uşor de înţeles. O lege proastă nu protejează pe nimeni, pune în pericol pe toată lumea.
Liberalii nu au fost de acord cu propunerea de amânare a dezbaterii legii. Senatoarea PNL Lulia Scântei menţiona că această decizie va avea implicaţii asupra sănătăţii cetăţenilor.
Iulia Scântei: Avem pacienţi confirmaţi care pe propria semnătură refuză internarea și sunt liberi și vreau să se înțeleagă că noi ne asumăm ca, nedând un vot, nefinalizând dezbaterea, întârziem și vom permite, practic, circulația liberă a unor persoane care sunt bolnave și punerea în pericol a vieții și sănătății tuturor.
Prezent la discuții, secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat sublinia că există solicitări de externare din spitale, inclusiv de la pacienții simptomatici. În legătură cu internarea obligatorie propusă în lege, el a dat exemplul Franței, unde există internare a temporară, pentru protejarea sănătății publice. În privința detașării medicilor, secretarul de stat a precizat că situația diferă de la o țară la alta, adăugând că în România este nevoie de o asemenea reglementare întrucât ne confruntăm cu un deficit major de personal medical. Votul în plenul Senatului pe această lege ar putea avea loc în această după-amiază.
Amânarea dezbaterii în Senat a legii privind izolarea şi carantina înseamnă o creştere dramatică a riscului de infectare – a declarat premierul Ludovic Orban. El a apreciat că documentul este indispensabil.
Câteva zeci de persoane s-au adunat ieri în Piaţa Victoriei din Capitală, scandând împotriva legii privind carantinarea. Manifestanţii au reclamat şi abuzuri ale autorităţilor în legătură cu gestionarea pandemiei de coronavirus. Cei mai mulţi dintre protestatari nu purtau măşti de protecţie şi nu respectau distanţarea fizică. Jandarmeria Capitalei a anunţat că a aplicat 13 sancţiuni pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.