Proiectul de buget pentru acest an ar urma să fie aprobat de guvern săptămâna viitoare
Publicat de Corina Muntean, 13 februarie 2021, 13:18
Construcția bugetară se bazează pe o creștere economică de 4,3%, investiții de 5,5%, venituri mai mari cu 13% față de anul trecut și cheltuieli, de asemenea în creștere, dar doar cu 5%. Potrivit documentului aflat în dezbatere publică, economia, cercetarea transporturile sau energia vor primi alocări mai mari în 2021, iar la dezvoltare, finanțe, justiție sau sănătate bugetele se diminuează.
Deficitul bugetar țintit de executiv, de puțin peste 7,1%, este considerat ambițios, dar nu imposibil, de președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu:
7,16% din produsul intern brut este o ţină extrem de ambiţioasă, eu zic că este greu de realizat, dar nu este irealizabilă, şi de aceea este nevoie de solidaritate. Nu este simplu, s-a recurs la măsuri nepopulare, dar e greu de evitat, nu aveai de unde să scoți. Mult depinde şi de absorbţia de fonduri europene. Va fi însă un an foarte dificil, așa cum este în toată Europa, nu numai în România.
Pentru atingerea țintelor bugetare este însă necesară plafonarea sau reducerea mai multor categorii de cheltuieli. S-a anunțat deja că executivul vrea ca salariile și sporurile pentru angajații din sectorul public să rămână la nivelul anului trecut, punctul de pensie nu mai crește în acest an, iar voucherele de vacanță nu se mai acordă.
O ordonanță de urgență ar urma să fie adoptată de guvern, în ședința de luni. Aceasta va stabili și înlocuirea gratuității la transportul cu trenul pentru studenți, cu subvenționare a doar 50% din cost. Intenția executivului a generat nemulțumiri în rândul sindicaliștilor, iar din această săptămână au ieșit în stradă și reprezentanți ai elevilor și studenților. Protestatarii spun că măsurile care au impact asupra veniturilor angajațiilor trebuie să fie dezbătute și negociate; numai așa, cred ei, pot să se transforme în decizii unanim acceptate și corect reglementate.