Proiectele bugetelor de stat şi al asigurărilor sociale au trecut aseară de votul Parlamentului
Publicat de Corina Muntean, 3 martie 2021, 08:33
Proiectele bugetelor de stat şi al asigurărilor sociale au trecut aseară de votul Parlamentului, în premieră fără nicio modificare la documentele propuse de guvern. Au fost două zile de dezbateri maraton, cu multe acuzaţii şi replici, pe alocuri neortodoxe, dar Opoziţia nu a reuşit să-şi impună niciun amendament dintre miile pe care le-a adus şi în plen. Acuză guvernanţii că au promovat un buget ilegal, antisocial şi antieconomic.
De cealaltă parte, coaliţia majoritară, care şi-a dovedit unitatea la acest prim test major din Parlament, anunţă startul investiţiilor şi al reformelor în toate domeniile importante.
Opoziția a depus peste 3.400 de propuneri de modificare a textului legii bugetului de stat, între care dublarea alocațiilor pentru copii, majorarea pensiilor și alocarea de fonduri suplimentare pentru sănătate și educație. Social-democrații susțin că principiul austerității stă la baza construcției bugetare pentru acest an. Mai mult, deputatul PSD Marius Budăi consideră că fondurile pentru administrațiile publice locale sunt alocate strict pe criterii politice:
V-aţi gândit să tăiaţi bani de la administrațiile locale, de la drumuri județene și comunale. Colegii mei nu vor susține niciun amendament aici și nici nu vom valida prin votul nostru acest furt, acest abuz, această mită electorală din banii românilor.
În replică, reprezentanții coaliției guvernamentale PNL, USR, UDMR au dat asigurări că bugetul este axat pe investiții, pe reforma aparatului administrativ și prevede totodată sume în plus pentru sistemul medical. Premierul Florin Cîțu spune că măsurile din buget nu sunt unele de austeritate și respinge discursul politic al opoziției:
Dacă ne uităm la investiții, cheltuielile cresc cu aproape /…/ miliarde de lei, nici vorbă de austeritate. Ne uităm la ce se întâmplă cu cheltuielile de personal, chiar şi acolo există o creștere, ne uităm și la cheltuielile cu asistență socială, pensii, alocaţii etc., creşterea este de aproape 10,2 miliarde de lei.
Bugetul de stat pentru acest an este construit pe un deficit estimat la 7,6% din produsul intern brut și pe o creștere economică de 4,31 de procente.
Cu bugetele adoptate, guvernul pare că este „pus pe treabă”. A programat astăzi chiar două şedinţe. Pe agendă sunt mai multe proiecte de lege, o ordonaţă de urgenţă, dar şi numirea unor prefecţi, aşteptată de partidele din coaliţie.