Proiect româno – norvegian pentru studierea schimbărilor climatice din Tîrgu-Mureş

Publicat de radiomures, 17 octombrie 2017, 19:09 / actualizat: 21 iulie 2020, 11:08
Anunțul a fost făcut marți de directorul Universităţii Cultural Ştiinţifice din Tîrgu-Mureş, Csegzi Sandor.
Administraţia Naţională de Meteorologie, Universitatea Sud-Est din Oslo (Norvegia) şi Primăria Târgu Mureş vor semna o convenţie de colaborare în acest sens.
Convenția va fi semnată în cadrul Conferinţei internaţionale pe teme de mediu, ce se desfășoară de miercuri și până vineri la Tg. Mureș, a precizat directorul Universităţii Cultural Ştiinţifice din Tîrgu-Mureş, Csegzi Sandor.
Temele conferinţei de la Tîrgu-Mureş sunt fenomenele meteo extreme şi sisteme de avertizare timpurie, educaţia, informarea și conştientizarea cetățenilor privind adaptarea la schimbările climatice.
Lucrările conferinței se vor desfășura în incinta Hotelului „Grand” și în corpul B al Cetății Medievale din municipiu.
În privința proiectului care va fi derulat la Tg.Mureș, Csegzi Sandor a ținut să precizeze:
Dorim să identificăm ”insulele” de căldură și de frig ale Tg. Mureșului, prin urmărirea din dronă, cu imagini în infraroșu, iar după aceea să analizăm efectul acestora la nivel de sistem respiratoriu, probleme cardiace, stări psihice. Un alt subiect este pe tema radioactivității naturale din locuințe și de la locul de muncă, subiectul Radonul, un element radioactiv care stă la baza a cel puțin 37% din îmbolnăvirile de cancer de plămâni.”
Directorul Universităţii Cultural Ştiinţifice a mai arătat că studiul ce urmează a fi realizat va fi comparat cu datele deținute de peste 100 de ani de Staţia de Meteorologie din municipiul Tg.Mureș.
Conferinţa de la Tg.Mureș are drept obiectiv realizarea unui schimb de cunoştinţe, experienţe şi modele de bună practică cu scopul reducerii vulnerabilităţii umane şi a ecosistemelor la schimbările climatice, dar şi de identificare de oportunităţi de colaborare cu partenerul din Norvegia.
Valeriu Russu