Proiect privind noi facilități medicale pentru gravide
Publicat de Rotar Mirela, 25 aprilie 2024, 12:40 / actualizat: 2 mai 2024, 14:25
Un proiect de lege prin care se asigură accesul tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii și după naștere a fost adoptat cu unanimitate de voturi în Senat. Documentul va merge la Camera Deputaților, care este for decizional.
Proiectul prevede ca toate investigațiile necesare să se facă gratuit, iar banii vor fi prevăzuți separat în bugetul Ministerului Sănătății, scopul actului normativ fiind reducerea mortalității infantile.
Și în momentul de față există prevederi legale prin care gravida este asigurată și are acces la toate serviciile medicale, fie că plătește sau nu asigurare.Totuși, banii de analize nu ajung întotdeauna, iar unele gravide, mai ales din zone defavorizate, neglijează vizita la medic, precizează președintele Patronatului Medicilor de Familie din județul Mureș, dr. Iulia Băilă:
Gravida este luată în evidență după ce are confirmarea de la medicul specialist ginecolog că există acea sarcină și este în evoluție. Bineînțeles, că asta implică și un set de analize obligatorii pentru primul trimestru de sarcină și care se fac pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie și pentru care, teoretic, ar trebui să existe, pentru că au existat și până acum, fonduri speciale și separate. Dar, nu întotdeauna se întâmplă ca aceste fonduri să existe și atunci, de foarte multe ori și gravida, la fel ca orice pacient cu boală cronică sau acută, este nevoită să-și facă o programare care nu întotdeauna este obținută în timp util.
Femeile gravide au în momentul de față acces la analize, la fel ca orice asigurat cu boli cronice, precizează președintele CJAS Mureș, Rodica Biro:
Femeile însărcinate beneficiază de fonduri alocate în funcție de raportările pe care le fac laboratoarele medicale, în același sistem ca și monitorizările bolilor cronice. Adică, nu există o sumă alocată fiecărui laborator, ci în măsura în care se raportează aceste servicii, CJAS solicită alocarea fondurilor pentru decontarea acestor servicii, suplimentar față de suma lunară alocată analizelor de laborator.
Inițiatorii proiectului de lege spun că o treime din femeile însărcinate din România nu și-au făcut analizele recomandate pe perioada sarcinii, iar unele ajung la medic doar în momentul în care nasc.
Există astfel de cazuri și la Maternitatea Veche din Târgu Mureș, însă sunt extrem de rare, afirmă managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, medicul ginecolog. Ovidiu Gîrbovan:
La nivelul județului Mureș, situația este mult mai bună pentru că de ani de zile aici s-au introdus acele carnete de gravidă, instrument în care se trec analizele, recomandările, atât de către medicul de familie unde gravida e luată în evidență, cât și de ginecolog. Deci, în Târgu Mureș astfel de situații sunt extrem, de rare în care o gravidă apare într-o unitate sanitară neurmărită și ne dispensarizată din punct de vedere obstetrical.
Gratuitatea, prevăzută în noul proiect de lege, se va aplica pentru depistarea sarcinii, pentru luarea în evidență a gravidei, pentru supravegherea sarcinii și urmărirea lăuziei.
Consultațiile la externarea din maternitate pot avea loc și la patru săptămâni de la naștere și se acordă atât la cabinet, cât și la domiciliu.
Documentul mai prevede ca, într-un termen de cinci zile din momentul solicitării din partea femeii gravide sau a lăuzei, această să poată avea acces la serviciile speciale.
Autor: Cristina Bulbescu